ADB: Moğolistan'da 2020'de daha derin daralma bekleniyor

16 Eylül 2020

Asya Kalkınma Bankası (ADB) tarafından yayınlanan yeni bir rapora göre Moğolistan'ın ekonomik daralması, koronavirüs (COVID-19) salgının devam eden etkileri nedeniyle derinleşmeye devam ediyor, ancak 2021'de bölgesel ekonomiler toparlanırken Moğolistan ekonomisi de iyileşecek.
 
ADB, Asya Kalkınma Görünümü (ADO) 2020 Güncellemesinde , Moğolistan'ın ekonomik büyümesinin Nisan'daki %2,1'lik ve Haziran'daki %-1.9'luk tahminlerle karşılaştırıldığında daha da düşerek 2020'de ekonominin %2.6 daralacağını, 2021'de ise %5,1 büyüyeceğini öngörüyor. ADO, ADB'nin en önemli yıllık ekonomik yayınıdır.

ADB'nin Moğolistan Ülke Direktörü Pavit Ramachandran, "Moğolistan salgını kontrol altına alabildi, ancak ilgili ekonomik maliyetten kaçınamadı" dedi. "Dış ekonomik şok, ekonomiyi derin bir resesyona sürükledi ve iyileşme için makroekonomik temellerin dikkatli yönetimi gerekecek."
 
Gayri safi yurtiçi hasıla (GSYİH) 2020'nin ilk yarısında (H1) %9,7 daraldı çünkü COVID-19 ihracatı ve sermaye girişlerini önemli ölçüde azalttı. Madencilik, imalat, inşaat, ulaşım, ticaret ve hizmetlerdeki düşüşler GSYİH büyümesini aşağı çekerek tarımı tek olumlu katkı olarak bıraktı. Emtia ticaret hacmi 2020'nin ilk 7 ayında yıllık bazda %16,6 küçüldü.
 
Bu arada, yüksek gıda enflasyonu azalan iç talep ve ulaşım ve rekreasyon fiyatlarının düşmesi nedeniyle hafiflediğinden, ortalama yıllık enflasyon 2019'un ilk yarısında %7,1'den 2020'nin ilk yarısında %6,1'e düşmüştür. Zayıf talep, bu yıl enflasyonu önceki tahminlerden daha düşük tutacak, ancak canlanan talep ve ithal enflasyon sonrasında onu daha da yukarı çekecek.
 
Komşu Çin Halk Cumhuriyeti'nde bazı toparlanma işaretleri ve bakır ve altın fiyatlarında önemli toparlanma, ihracatın ve madencilik üretiminin ikinci yarıda toparlanacağını gösteriyor. Teşvik için mali alan bu yıl yetersizdir ve ödemeler dengesi ve döviz kuru endişeleri para politikasının daha fazla gevşetilmesini olasılıkla ortadan kaldıracaktır. Görünüme yönelik harici bir aşağı yönlü risk, pandemik kontrol uzadıkça küresel veya bölgesel olarak ekonomik iyileşmeyi geciktirecektir. Yurt içi riskler arasında işsizlik, potansiyel olarak istikrarsız finansman ve ödemeler dengesi üzerindeki baskıyı derinleştiren tutarsız makroekonomik politika bulunmaktadır.
 
Kaynak: ADB Moğolistan Yerleşik Misyonu, https://www.adb.org/news/deeper-2020-contraction-expected-mongolia-2021-rebound-adb
 
Yayınlayan: Ulanbator Ticaret Müşavirliği