ADB, ticareti kolaylaştırmak için Moğolistan'da iki yeni sınır geçiş noktasını modernize edecek

04 Eylül 2019

Asya Kalkınma Bankası (ADB), şu anda iki yeni sınır geçiş noktasını içeren Moğolistan'da devam etmekte olan bir sınır ötesi ticaret kolaylaştırma projesinin kapsamını genişletmek için ek finansman olarak 27 milyon dolarlık bir krediyi onayladı.

ADB’nin Moğolistan Bölgesel İşbirliği Görevlisi Bayan Unurjargal Dalaikhuu’da yaptığı açıklamada, “Ticaret süreçlerinin etkinliğini ve şeffaflığını artırmak, Moğolistan’daki ticaret ve taşımacılığı kolaylaştırmak için şarttır” dedi. “ADB’nin desteği, hükümetin sınır geçiş noktalarındaki sınır tesislerinin rehabilitasyonu ve tedariki yoluyla darboğazları gidermesine ve ticaret maliyetlerini azaltmasına yardımcı olacak.”

Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) ile Rusya Federasyonu arasında denize kıyısı olmayan bir ülke olarak Moğolistan’ın gayri safi yurtiçi hasılasının büyük bir kısmı dış ticaretle bağlantılıdır. 2009'dan 2017'ye, ihracat yaklaşık 1,9 milyar dolardan 6,2 milyar dolara yükselirken, aynı dönemde ithalat 2,1 milyar dolardan 4,3 milyar dolara yükseldi.

Sürmekte olan Sınır Hizmetlerinin Bölgesel İyileştirilmesi Projesi için yeni onaylanan ek finansman, doğuda ÇHC sınırında yer alan Bichigt ve batıda Rusya Federasyonu sınırında bulunan Borshoo’daki sınır geçiş noktalarını daha da üst seviyeye taşıyacaktır. Proje, Moğolistan'ın kuzeyinde bulunan Altanbulag ve Sukhbaatar'daki geçiş noktalarının donanım ve tesislerini halihazırda geliştiren projenin kalkınma girişimlerinin aynını yapacaktır.

Altanbulag ve Sukhbaatar'daki sınır geçiş noktalarına yönelik tek pencere sistemi için hazırlık çalışmasının yanı sıra Gümrük Otomasyon Bilgi Sistemi için devam eden iletişim altyapısını iyileştirme çalışmaları, iki ilave yerde de tekrarlanacaktır. Bu arada, genişletilmiş proje kapsamındaki tüm geçiş noktaları için ilgili sınır kurumlarının teknik bilgisi ve kapasitesi artırılacaktır.

Moğolistan Hükümeti, bu iki ek geçiş noktasının Moğolistan’ın ÇHC ve Rusya Federasyonu ile ve bu ülkeler arasında ikili ve transit ticaretine açılan kapılar olmasını bekliyor. Bichigt'teki yıllık ticaret cirosunun, 2026'da, 95 milyon dolar ithalat da dahil olmak üzere ikiye katlanarak 400 milyon dolara çıkması beklenirken Borshoo’daki ticaret cirosu, çoğunlukla artan ithalat nedeniyle 95 milyon dolar ile üç katına çıkacağı tahmin ediliyor.

ADB, aşırı yoksulluktan kurtulma çabalarını sürdürürken, müreffeh, kapsayıcı, esnek ve sürdürülebilir bir Asya ve Pasifik elde etmeye kararlıdır. 2018 yılında, 21,6 milyar dolar tutarında yeni kredi ve hibe taahhütleri verdi. 1966 yılında kurulan ADB’nin, 49 bölgeden 68 üyesi bulunmaktadır.

Kaynak: https://www.adb.org/news/adb-upgrade-two-new-border-crossing-points-mongolia-ease-trade

Yayınlayan: Ulanbator Ticaret Müşavirliği