EBRD, Moğolistan'daki büyük altyapı projesini finanse ediyor

14 Ocak 2020

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) tarafından desteklenen büyük bir altyapı projesinin tamamlanmasıyla Moğolistan, Çin ve Rusya arasındaki bölgesel entegrasyon ve uluslararası ticaret artacaktır.

Banka, Moğolistan'ın başkenti Ulanbator ile üçüncü büyük belediyesi Darkhan'ın arasındaki 202 kilometrelik yolun kapasitesini iki katına çıkaracak yatırımlar için 137 milyon ABD Doları sağlıyor.

Devlet kredisi, Ulanbator-Darkhan otoyolunun mevcut şeritlerine bitişik iki yeni şeridin inşasını finanse edecek. Ülkenin 1943 ve 1974 yılları arasında inşa edilen en işlek yolu düzgün bir şekilde korunmadı ve yüzde 90'ından fazlası acil yenileme gerektiriyor.

Yatırım, karayolu güvenliği konusunu ele alacak, ülke ve bölge için bir dizi ekonomik fayda sağlayacaktır. İstihdam fırsatlarına ek olarak, iyileştirilmiş yol, rehabilite edilmiş köprüler ve taşkın koruma tesisleri de dahil olmak üzere daha iyi bir altyapı sunacak ve bu da halk ve toplu taşıma araçları için daha güvenli sürüşler sağlayacaktır.

Yatırım, Moğolistan Yol, Ulaştırma ve Kalkınma Bakanlığı tarafından desteklenmekte ve EBRD tarafından sağlanan teknik iş birliği fonlarından yararlanmaktadır. Fonlar, devlet karayolu fonunun işlerlik kazanmasına ve ülkedeki genel yol bakımının iyileştirilmesine yardımcı olacaktır.

Proje kapsamındaki tüm sözleşmeler, EBRD'nin Tedarik Politikaları ve Kurallarına sıkı sıkıya bağlı olarak açık ihale ile temin edilmektedir. Bu, uygun teklif sahiplerine eşit fırsatlar sağlamakta ve projenin şeffaflığına ve maliyet etkinliğine katkıda bulunmaktadır. Yüklenicilerin faaliyetleri bağımsız bir mühendis tarafından denetlenecektir.

EBRD yatırımı, Asya Kalkınma Bankası tarafından finanse edilen aynı ulaşım koridorunda daha önceki çalışmaları tamamlıyor.

Moğolistan'da EBRD, özel sektörü geliştirerek ve altyapı iyileştirmelerini destekleyerek farklı bir ekonomi oluşturmayı desteklemek için çalışmaktadır. Banka, 2006 yılında orada faaliyete geçmesinden bu yana ülkede 104 projeye 1,7 milyar Euro'dan fazla yatırım yapmıştır.

Kaynak: EBRD https://www.ebrd.com/news/2020/ebrd-finances-major-infrastructure-project-in-mongolia.html

Yayınlayan: Ulanbator Ticaret Müşavirliği