M. Ahmet Yazal: “Moğolistan, ekonomisine 745 milyon dolarlık gelir sağlama imkanını kaybetti”

09 Mayıs 2019

Ulanbator/ MONTSAME/
 
Moğolistan nezdindeki T.C. Ulanbator Büyükelçisi M. Ahmet Yazal dün yaptığı basın toplantısında Ulanbator – İstanbul arasında direkt uçuşların başlamasıyla Moğolistan’a gelecek turist sayısının 75 bin kişi artacağını belirtmiştir.

THY Moğolistan’a 2012 yılının Temmuz ayından itibaren haftada 500 koltuk kapasitesi ile sefer yapmaya başlamıştır. THY Ulanbator – İstanbul güzergahında 250 kişilik kapasiteli geniş gövdeli uçakla uçuş yapma talebinde bulunmaktadır.

Büyükelçi M. Ahmet Yazal basına yaptığı açıklamada, “Ben Moğolistan’da iki yıldır görev yapmaktayım. Geçtiğimiz zamanlarda Moğolistan Meclis Başkanı ile Savunma Bakanı Türkiye’yi ziyaret etmiştir. Türkiye Başbakanı da Moğolistan’a resmi bir ziyaret gerçekleştirmiştir. Ayrıca, dış ilişkiler, savunma, eğitim, sağlık gibi alanlardaki ikili ilişkiler gelişmektedir. Fakat iki ülkenin ekonomi ve ticaret ilişkiler gerçek potansiyeli yansıtamamaktadır. Geçtiğimiz yıl iki ülke arasındaki ticaret hacminin 41 milyon dolar civarında olması düşük bir rakamdır. Dolayısıyla iki ülkenin ticaret ve ekonomik ilişkilerin artırılması için havayolu taşımacılığının geliştirilmesi önem arz etmektedir” demiştir.

THY İstanbul-Bişkek- Ulanbator güzergahında Moğolistan’a ortalama olarak yılda 18-20 bin yolcu getirebilmekte ve 100 ton kargo taşıyabilmektedir. Toplam yolcunun yaklaşık %80’i Avrupa’dan gelen yolcu olmaktadır. THY 2013-2018 yılları arasında İstanbul-Bişkek- Ulanbator güzergahında yaptığı seferlerle toplam 110 bin yolcu taşımış olup, bunu yaklaşık %52,4’ü turistlerdir. Ayrıca, bahse konu zaman diliminde toplam 600 ton kargo taşımıştır. THY geçtiğimiz 6 yıl içinde Moğolistan ekonomisine 80 milyon dolarlık gelir sağlamıştır. Eğer geçtiğimiz 6 yıl içerinde haftada her gün 250 kişinin kapasiteli geniş gövdeli uçaklarla sefer yapmış olsaydı bugüne kadar 540 bin yolcu, 44 bin kargo taşımış olacaktı. Böylece Moğolistan ekonomisine toplam 825 milyon dolarlık gelir sağlayabilecekti. Büyükelçi Yazal Moğolistan’ın bu süreçte 745 milyon dolarlık geliri elde etme imkanını kaybetmiş olduğunu vurgulamıştır. Ayrıca, THY’nin 250 koltuklu uçakla her gün uçmaya başlarsa yılda 90 bin yolcu Moğolistan’a getirebileceğini ve bunun 75 bin kadarının Avrupa’dan gelen yolcu olacağını açıklamıştır. Hem Türkiye hem Moğolistan’ın tur şirketleri iki ülke arasındaki uçuş seferlerinin artırılması yönündeki taleplerini iletmektedir. 2020 yılının Temmuz’a kadarki İstanbul-Ulanbator güzergâhındaki uçuş biletinin %80’i şimdiden satılmış durumdadır.

Büyükelçi Yazal, “1995 yılında iki ülke arasında Havayolu Anlaşması imzalandı ve koltuk sayısını hafta 500 olarak anlaşmıştır. Bu sınırı değiştirmek isterse önce iki ülkenin ulusal havayolu şirketleri anlaşmaya varılmalıdır. Türkiye tarafından MİAT’a birkaç öneride bulunuldu. Mesela, MİAT’ın İstanbul üzerinden Avrupa ülkelerine uçuş yapmasını, Avrupa’ya gidecek yolcuyu sağlamayı, diğer ülkelere yapacak uçuşları codeshare anlaşmasıyla paylaşabileceğimizi ilettik. Fakat cevap vermediler. MİAT halihazırda THY’nin biletlerini satarak komisyon kazanmaktadır. THY her gün uçarsa MİAT’ın kendi yolcusunu kaybedeceği korkusu vardır. Ama böyle değil. Bizim yaptığımız araştırmaya göre, THY Moğolistan’a uçuş yapmasından sonra Moğolistan’ın havayolu şirketlerin yolcu sayısı düşmemiştir. 

26 Nisan 2019 tarihinde kullanıma giren Türkiye’nin İstanbul Yeni Havalimanı 90 milyon yolcu kabul etme kapasitesine sahiptir. İstanbul Yeni Havalimanı tam potansiyelle kullanıma girerse yılda 200 milyon yolcuyu kabul edebilecektir. Böylece İstanbul uluslararası büyük bir lojistik merkezi haline gelecektir. Dolayısıyla Moğolistan ulusal şirketlerine THY’nin uçuş yaptığı bütün ülkeye kendi ürünlerini ihraç edebilme imkânı sunulacaktır.       

Büyükelçi Yazal görüşmenin sonunda uçuş seferlerin artırılmasının THY’nin çıkarları için olmadığını vurgulamış ve iki ülke arasındaki iş birliğinin artırılması amacıyla Türkiye Cumhuriyeti Hükümetinin önerisi olduğunu belirtmiştir.  
 
Kaynak: Moğolistan Ulusal Haber Ajansı “Monstame”
 
Bağlantı: https://montsame.mn/mn/read/188661
 
Yayınlayan: Ulanbator Ticaret Müşavirliği