Moğolistan 2018 yılında Avrupa Birliği pazarına 74 milyon avro ihracat gerçekleştirdi

30 Mayıs 2019

Moğolistan ve Avrupa Birliği arasında 30 yıl evvel diplomatik ilişki tesis edilmiş olup 30.yıldönümü kapsamında Moğolistan Ulusal Ticaret ve Sanayi Odası, AB üye ülkelerinin Moğolistan nezdindeki Büyükelçileriyle bir görüşme gerçekleştirdi.

Görüşmede AB ve Moğolistan Ulusal Ticaret ve Sanayi Odası arasındaki iş birliğine ilişkin ve ticareti destekleme, kolaylaştırma ve artırma, engellerin kaldırılması konusunda görüş alışverişinde bulunuldu.

Moğolistan 2018 yılında AB pazarına 74 milyon avroluk ihracat yapmıştır. Bunun %40’i katma değeri olmayan yarı işlenmiş hammaddedir. Buna karşılık 313 milyon avroluk ithalat yaptı ve bunun %88’ini makine, ekipman oluşturuyor.

Moğolistan 2005 yılından beri AB Genelleştirilmiş Tercihler Sistemine dahil oldu ve bu kapsamda toplam 7,200 ürün gümrük vergisiz ihraç edilmektedir. Ancak son 10 yılda yapılan ihracata bakıldığında taranmış yün, kaşmir ve keçe ürünler, bağırsak, halı, Moğol çadırı, çadır içindeki mobilya ürünleri, yarı işlenmiş deri ihracatı ağırlıklı olarak ihraç edildiği görülmektedir.

AB Hükümeti Moğolistan’ın ticaret politikasını geliştirme, ticareti kolaylaştırma, madencilik dışı sektörlerde ihracatı destekleme konusunda birçok proje gerçekleştiriyor ve “EU-TRAM” projesinin Moğolistan ayağını Ulusal Ticaret ve Sanayi Odası yürütmektedir.

Kaynak:  https://ikon.mn/n/1l6m?fbclid=IwAR3sQnTyu8WmxbyBVX8IPbKIYcQMqexmSa7dNg9bTF6PYNBYXle1cnGPBxo

Yayınlayan: Ulanbator Ticaret Müşavirliği