Moğolistan, bu yıl 174 bin ton et ihracatı yapacak

20 Ocak 2020

Moğolistan Gıda, Tarım ve Hafif Sanayi Bakanlığı geçtiğimiz yıl 40 firmaya et ihracat izni vermiştir. Bu itibarla, at eti ihracatı için 18, ısıl işlem görmüş et alanında 12, küçükbaş hayvan eti işleme için 29 şirket lisans almıştır.
 
Moğolistan'da sığır eti, at eti ve ısıl işlem görmüş etin ihracatı için kota uygulanmaktadır. Ancak, sosis gibi işlenmiş nihai ürünlerin ihracatı için kota uygulaması bulunmamaktadır. Ayrıca, koyun eti ve keçi eti kotasız ihraç edilebilecektir. Moğolistan'da at ve sığır sayısının az olmasından dolayı kota uygulanırken, sayıları çok olan ve mera kapasitesini aşan koyun ve keçi için kota konulmamıştır.
 
Et ihracatının süreci ve et işleme çalışmaları, Moğolistan Mesleki Denetim Kurulu tarafından sıkı denetlenmektedir. Bundan sonra, bu denetim hayvan derisi, kemiği ve yan ürünlerinin işlenmesi, kullanımı ve ekonomiye kazandırılma sürecini de kapsayacaktır. Bu çerçevede, işletmelerle bir politika anlaşması imzalanmıştır.
 
Bu arada Moğolistan, bu yıl yedi milyon hayvan ihraç etmeyi planlamaktadır. Başka bir deyişle, 174 bin ton et ihraç etme kapasitesi bulunmaktadır.

 
Kaynak: Eagle Haber Ajansı, http://eagle.mn/r/67771?fbclid=IwAR0bJHa-5JUUqIkShl_uDrEtApLy-gBNtoo28U7lWl56EDYkOJ9a57CCDig

Yayınlayan: Ulanbator Ticaret Müşavirliği