Moğolistan, Çin’den "Ulusal Para Değişimi" takas anlaşması kapsamında borcunun silinmesini veya azaltılmasını talep etti

30 Kasım 2020

Moğolistan Meclisi ile Çin Halk Cumhuriyeti Ulusal Halk Kongresi arasında Kalıcı Toplantı Mekanizmasının üçüncü toplantısı 25 Kasım 2020 tarihinde yapıldı.

Toplantıya Moğolistan tarafından Meclis Başkan Yardımcısı T.Ayursaikhan ve Çin tarafından Ulusal Halk Kongresi Daimi Komitesi Başkan Yardımcısı Baima Chilin başkanlık ettiler.

İki ülke parlamentoları arasında 2014 yılında imzalanan ve onaylanan Kalıcı Toplantı Mekanizmasının üçüncü toplantısının bu yıl Moğolistan'da yapılmak üzere planlanmıştı. Ancak pandemi nedeniyle toplantı elektronik ortamda gerçekleştirildi.

Toplantıda sırasında Moğolistan Meclis Başkan Yardımcısı T. Ayursaikhan yaptığı konuşmasında iki ülke hükümetleri arasında “Bozkır Yolu” ve “Kuşak ve Yol” girişimlerinin geliştirilmesine yönelik bir Mutabakat Zaptı imzaladıklarını ve hazırlanan özel bir plan üzerinde çalıştıklarını söyledi. Pandemi etkileri nedeniyle iki ülke arasındaki ticaret hacminde düşüş yaşansa da Moğolistan ve Çin sınır kapılarında “Yeşil Geçiş” yönetmeliği gibi bazı önlemlerin zamanında uygulanmasının, kısa sürede ticaret ve ekonomik ilişkilerin canlanmasına katkı sağladığını kaydetti.

Moğolistan tarafı Heyeti Başkanı ve Meclis Başkan Yardımcısı T.Ayursaikhan Moğolistan Merkez Bankası ile Çin Halk Cumhuriyeti Halk Bankası arasından imzalanan “Ulusal Para Değişimi” swap anlaşmasından Moğolistan’ın ödemesi gereken borcunun silinmesi veya azaltılmasına ilişkin ortak çalışma yapma talebinde olduğunu dile getirmiştir. 2012-2016 yılları arasında Moğolistan toplam 12 milyar yuan (1,8 milyar $) harcadı. 2016 yılından bu yana ek bir işlem yapılmadı. Moğolistan, Çin'e toplam 4,4 milyar yuan (660 milyon $) faiz ödedi ve 2021 yılında 594 milyon yuan (87 milyon $) faiz ödemesi bekleniyor.

Ayrıca, yasama organları arasında iş birliği, iki ülke hükümetleri arasında girişimlerin desteklenmesi, pandemi ile mücadelede iş birliği ve Moğolistan toprakları üzerinden geçecek Rusya ve Çin arasında inşa edilmesi planlanan doğalgaz boru hattı projesinin uygulamasının hızlandırılması konularında görüş alışverişinde bulundular.

Çin Halk Cumhuriyeti Ulusal Halk Kongresi Daimî Komitesi Başkan Yardımcısı Baima Chilin, siyaset, ekonomi ve insani alanlar dahil olmak üzere tüm alanlarda ikili ilişkilerin hızla geliştiğine dikkat çekti ve Moğolistan’da kalıcı bir parlamentonun kuruluşunun 30. yıldönümünü kutladı.
Çin’in Ulusal Halk Kongresi'nin Moğol Meclisi le iş birliğini genişletmeye büyük önem verdiğini söyledi. Gelecekte ilişkileri ve iş birliğini yeni bir düzeye taşımak için Çin tarafı olarak aşağıdaki girişimleri önerdiklerini söyledi. Bunlardan birincisi, karşılıklı siyasi güveni güçlendirmek; ikincisi, parlamentolar arası iş bitirici işbirliğini yoğunlaştırmak; üçüncüsü, pandemiye karşı ortak mücadeleyi etkinleştirerek sonuç elde etmek ve dördüncüsü, çok taraflılık ve ortak kalkınma politikalarını desteklemek; uluslararası arenada karşılıklı birbirini desteklemek olduğunu vurguladı.

Kaynak: https://ikon.mn/n/21wa 
 
Yayınlayan: Ulanbator Ticaret Müşavirliği