Moğolistan Merkez Bankası: Dış talep madencilik sektöründe büyümeyi yavaşlatabilir

22 Ocak 2020
  • Merkez bankaları, Moğolistan ekonomisinin 2020'de yüzde 5,6 büyümesini bekliyor
  • Merkez bankası enflasyonun arz faktörleri nedeniyle kademeli olarak yüzde altıya düşeceğini, 2020 yılının dördüncü çeyreğinde hafifçe artabileceğini ve merkez bankasının hedef seviyesi etrafında istikrar kazanacağını vurguladı.

Moğolistan Merkez Bankası (BoM), Moğolistan ekonomisinin 2020 yılında yüzde 5,6 oranında büyümesini bekliyor. Bu değer, bir önceki tahminin etrafında yer alıyor.

Merkez bankası, önümüzdeki yıl dış talebin ve ticaret koşullarının yavaşlamasının madencilik sektörü büyümesini azaltabileceğini belirtti. Bununla birlikte, madencilik dışı sektörlerin bütçe genişlemesi sonucunda aktif hale gelmesi muhtemeldir. Bu belirsiz durumlar, yani ticaret anlaşmazlığının hızlanması, Çin’in kömür ithalat sınırlamasının devam edip etmeyeceği, FATF’in gri listesinden çıkılması ve Oyu Tolgoi yeraltı yatırımındaki potansiyel düşüş, 2020'deki ekonomik büyümeyi etkileyebilir.

Ekonomik büyüme, ilk üç çeyrekte beklenenden nispeten daha düşüktü. Bunun başlıca nedeni, enflasyon görünümü raporunda vurgulanan madencilik endüstrisinin düşük performansıydı. Böylece, mezkûr rapor, işgücü piyasası performansını içermektedir. İstihdamın azaltılması ve işsizliğin artması, işgücü piyasası faaliyetinin son çeyreklerde yavaşladığını göstermektedir. İşsizlik oranının 2016'dan beri yavaşladığını ve son çeyrekte yüzde 10 arttığını bildirdi.

Merkez bankası enflasyonun arz faktörleri nedeniyle kademeli olarak yüzde 6’ya düşeceğini, 2020 yılının dördüncü çeyreğinde hafifçe artabileceğini ve merkez bankasının hedef seviyesi etrafında istikrar kazanacağını vurguladı. Aralık 2019 itibarıyla enflasyon yüzde 5,2'dir. BoM, et arz faktörleri ve yakıt azaldıkça enflasyonun yavaşladığına inanmaktadır.

 
Kaynak: https://zgm.mn/bom-external-demand-may-slow-growth-in-mining-sector/


Yayınlayan: Ulanbator Ticaret Müşavirliği