Moğolistan Merkez Bankası, politika faizini yüzde 10'a düşürdü

12 Mart 2020

Politika faiz oranının düşürülmesi, Tugrik’teki yükümlülükler ve faiz koridoru için zorunlu karşılıkların belirlenmesi

Karar No: 2020/01
Tarih: 11 Mart 2020

Para Politikası Kurulu toplantısı 11 Mart 2020 tarihinde gerçekleştirildi. Kurul, politika faiz oranını 1 puan indirerek yüzde 10'a düşürmeye, bankaların Tugrik yükümlülükleri için zorunlu karşılık oranını 2 puan indirerek yüzde 8,5'e düşürmeye ve faiz koridoru aralığını, politika faiz oranından yüzde +1, -1 puan olmak üzere değiştirmeye karar verdi.

Yıllık manşet enflasyon, Ocak 2020 itibariyle ülke genelinde yüzde 5,6'ya ve Ulaanbaatar şehrinde yüzde 6,0'a ulaştı. Talep kaynaklı enflasyonun, ekonomik büyümedeki aşağı yönlü eğilimin devam etmesi ile birlikte ılımlı seyretmesi bekleniyor. Bununla birlikte, bazı ithal gıdaların tedariki engellenirse, enflasyonda arz kaynaklı oynaklık ortaya çıkabilir.

Covid-19'un yayılmasıyla ilgili artan belirsizlikler, zayıf dış talep, düşük emtia fiyatları ve iç ve dış ekonomik faaliyetlerin durgun olması nedeniyle ekonomik büyümedeki yavaşlamanın artması riskini ortaya çıkarmıştır. Ayrıca, Covid-19'un ekonomi üzerindeki etkisi, virüsün yayılma ölçeğine, tutulma süresinin uzunluğuna ve virüsün yayılmasını önleyen politika önlemlerine bağlı olacaktır. Daha zayıf ihracat geliri olasılığı gözlenirken, tüketici ithalatında devam eden düşüş ve küresel piyasada petrol fiyatındaki sert düşüş döviz kurundaki değer kaybı baskısını azaltacaktır.

Para Politikası Kurulu, bankaların finansman maliyetlerini hafifletmek, finansal aracılığı desteklemek ve mevcut makroekonomik ve finansal görünümü ve beklentilerini, ana itici faktörleri, iç ve dış ortamda belirsizlik ve riskleri göz önünde bulundurarak ekonomik büyümeyi teşvik etmek için yukarıda belirtilen kapsamlı politika önlemlerini almaya karar vermiştir. Karar, enflasyon oranını hedef oran civarında tutarak ekonomik ve finansal istikrarı sağlamayı amaçlamaktadır.

Toplantı tutanaklarının özetleri Moğolistan Bankası'nın resmî web sitesinde iki hafta içinde yayınlanacaktır.
 

MOĞOLİSTAN MERKEZ BANKASI PARA POLİTİKASI KOMİTESİ

 
 Kaynak: Moğolistan Merkez Bankası, https://www.mongolbank.mn/eng/news.aspx?tid=1&id=2466
 
Yayınlayan: Ulanbator Ticaret Müşavirliği