Moğolistan’da açıklanan yeni koronavirüs destekleri – 2 Aralık

02 Aralık 2020

Moğolistan Hükümeti bugünkü (2 Aralık) Kabine Toplantısında 11 Aralık’a kadar enfekte olmayan vatandaşlarda korona virüs tespit edilmezse ticaret ve hizmet yerlerini aşamalı olarak açma konusunu ele almıştır. Ayrıca Hükümet, vatandaşları ve özel sektörü desteklemek amacıyla aşağıdaki kararları almıştır:
 
- Çadır mahallelerinde ikamet eden toplam 220 bin aileye 3 Aralık-1 Nisan 2020 tarihleri arasında kok kömürü %50 indirimli fiyatla satılacaktır. 1 ton kok kömürünün %50 indirimli ücreti 75.000 MNT’dir. Ulanbator’da kış aylarında günde 4 bin ton, ayda 120 bin ton kok kömürü tüketilmektedir.
 
- 1 Temmuz 2020 tarihine kadar çarşı, alışveriş merkezi, ticaret, sanayi, hizmet, özel okul, kreş, çocuk bakım hizmeti amaçlı bina ve alanları kiralayan kişiler kiracılara indirimli ücret uyguladığına dair sözleşme ve ödeme belgelerini ispat olarak gösterdiği takdirde kıra gelir vergisinden indirim imkanını elde edecektir. İlgili yasa tasarısı Mecliste görüşülecek.   
 
- Covid-19 salgınının azaltılmasıyla bağlantılı olarak, enfekte olmuş 6 tane vilayet ile başkent Ulanbator’un izolasyonu ve dezenfeksiyonu için Hükümetin yedek fonundan üç milyar MNT tahsis edilecek.
 
- Hükümet Çalışma Ekibi enfekte olmuş yerel bölgeler ve Gashuunsukhait, Shiveekhuren, Tsagaannuur, Ereentsav ve Zamyn-Uud gibi sınır kapılarındaki denetimleri iyileştirmek için çalışmaktadır. Eğer bu sınır kapıları kapatılırsa petrol ürünlerinin litre başına 150 MNT artma riski mevcuttur. Bu yüzden sınır kapılarını kapatmadan kontrolü sıkılaştırma yönünde önlemler alınacaktır.


Kaynak: https://montsame.mn/en/read/245296
 
Yayınlayan: Ulanbator Ticaret Müşavirliği