Moğolistan’da Yurtiçinde Banka İşlemlerinin Sadece Ulusal Para Cinsinden Yapılmasıyla İlgili Kanunun Uygulanması

09 Eylül 2020

Moğolistan’da Khan Bank, müşterilerine "Kovid-19, pandemisinin etkisini azaltmak için düzenleyici kurum tarafından çıkarılan yönetmelikler uyarınca döviz işlemlerinde kısıtlama getiriliyor" şeklinde mesaj göndermektedir.
 
Döviz işlemlerine hangi kısıtlamaların getirildiği konusunda kanuni açıklaması aşağıdadır.
 
9 Temmuz 2009 tarihinde yürürlüğe giren “Ulusal Para Biriminde Ödemelerin İcra Edilmesi Hakkında” Kanunun 4.1. Maddesi “Moğolistan sınırları içinde mal, iş ve hizmet bedeli sadece ulusal para birimi cinsinden ifade edilecek ve ödemeler MNT cinsinden yapılacaktır” denilmektedir.

Yani Moğolistan’da sadece MNT üzerinden yurtiçi işlemlerin yapılmasına yönelik yasal bir hüküm bulunmaktadır.

Bu nedenle, yukarıdaki kanun hükümlerinin uygulanmasını etkinleştirmek amacıyla Koronavirüsün Önlenmesi, Kontrolü ve Sosyal ve Ekonomik Etkilerinin Azaltılması Hakkında Kanunun (KOVID-19) 10.4. Maddesinde “Pandemi sırasında vadesiz banka hesaplarına faiz uygulanmayacaktır. Vadeli döviz hesapları sigortaya dahil edilmeyecek ve vatandaşlar ile tüzel kişiler arasındaki işlemler ulusal para cinsinden yapılır” şeklinde Merkez Bankası ve ticari bankalar tarafından alınacak tedbirleri belirtilmiştir.
 
Örneğin, Dorj isimli kişi kendi banka hesabındaki dövizi Dulma'ya aktarması gerekiyorsa, o günkü banka döviz kuru üzerinden doları MNT'ye çevirip aktarabilecektir.
 
Dolayısıyla vatandaşların yurtdışına dövizle (dolar cinsinden) işlem yapmalarında herhangi bir sorun yoktur. Ancak, yurtiçinde döviz (dolar) cinsinden işlemlere izin verilmediğini, ancak MNT cinsinden yapılabileceği bilinmelidir.

"Yurtdışına yapılan ödemeler ve havalelerde bir değişiklik yok"

Döviz işlemlerindeki kısıtlamalar hakkında Khan Bank tarafından verilen bilgi ise "Kısıtlamaların amacı, yurtiçindeki banka işlemlerin ulusal para cinsinden yapılmasını teşvik etmektir. Ödemelerin ulusal para cinsinden yapılmasına ilişkin onaylanan mevzuatın uygulaması ile yapılan bir kısıtlamadır”

Sonuç olarak, yurtiçinde bankalar arasında döviz cinsinden işlem yapılmayacaktır. Kısıtlamalara ilişkin yasal düzenlemeler 19 Haziran'dan itibaren yürürlüğe girmiştir.

Yani,

  • Khan Bank'ta hesabı olan bir kişi kendi hesapları arasında MNT'den Dolar’a ve Dolar’dan MNT'ye işlemler yapabilecektir.
  • Bankalar arasında döviz cinsinden işlem yapılmayacaktır. /Günün döviz kuru üzerinden MNT'ye çevrilerek işlem yapılması mümkündür/


Buna karşılık yurtdışına yapılan ödemeler normal bir şekilde devam etmektedir.

Kaynak: https://ikon.mn/n/1zb6
 
Yayınlayan: Ulanbator Ticaret Müşavirliği