Moğolistan'ın Çin'e kömür ihracatı, 2020 yılının ilk 7 ayında %46 düştü

28 Ağustos 2020

Moğolistan’da bu yıl yurtdışına toplam 40 milyon ton kömürün ihraç edilmesi öngörülüyordu, ancak devam eden Kovid-19 salgını nedeniyle Moğolistan şu anda yalnızca yaklaşık 13 milyon ton kömür ihraç etti. Bir başka istatistik de Moğolistan'ın 2020'nin ilk yedi ayında kömür ihracatında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 46 düşüş yaşadığını gösteriyor. 
 
Moğol hükümetinin Bakanlar Kurulu Sekreterliği'nin dün verdiği bilgiye göre, bu aydan itibaren Moğolistan'dan kömür ihracatı ve kömür taşıyan kamyonlarının sayısı artıyor. Son zamanlarda Çin'e sınır kapılarını geçen kömür taşıyan yük kamyonlarının günlük hacmi genellikle 1.800 civarındaydı. Ancak, son birkaç günde sayı 2.000'i aştı. 
 
Özellikle 25 Ağustos'ta Gashuunsukhait, Shiveekhuren, Yarant, Khangi sınır kapılarından Çin'e taşınan toplam 2.001 ağır yük kamyonu, kömür kamyonlarının günlük hacminin Kovid-19 öncesi dönem seviyesine geri döndüğünü gösteriyor.
 
Bakanlar Kurulu Sekretaryası tarafından bildirildiği üzere, Çin'e kömür ihracatındaki artış, Moğol ve Çin hükümetlerinin sınır geçiş noktalarında 'Yeşil Kapı' geçici düzenlemesinin ortak uygulaması sayesinde gerçekleşti.
 
Kovid-19'un yayılmasını önlemek için, kömür ve diğer mineralleri taşıyan tüm kamyonlar için sınır kontrol noktalarından ülkeye girmeden önce sterilizasyon ve dezenfeksiyon önlemleri alınıyor ve ihracat ve ithalat taşımacılığı yapan ağır kamyonların gümrük işlemleri, polis gözetimi altında yapılıyor.

 
Kaynak: https://montsame.mn/en/read/234748

Yayınlayan: Ulanbator Ticaret Müşavirliği