Moğolistan’ın Gümrük Kapılarındaki Son Durum

Çin’ yapılan kömür ve maden ihracatı normal şekilde devam ederken, Rusya sınırındaki Altanbulag kontrol noktasında yeni önlemler planlanıyor

12 Kasım 2020

Moğolistan Gümrük Genel Müdürlüğü, Çin ile sınır kapılarının ihracat ve ithalat faaliyetleri gümrükleme prosedürlerine uygun olarak normal şekilde devam ettiğini açıkladı. Örneğin, Gashuunsukhait ve Shiveekhuren, Zamyn-Uud ve Khovd vilayetine bağlı Bulgan ve Khangi sınır kapılarından kömür, bakır konsantresi, fluorspar, demir cevheri ve konsantre ihracatı normal bir şekilde devam ediyor.
 
Ayrıca Darkhan-Uul ve Orkhon vilayetindeki Gümrük Müdürlükleri denetim sahalarında bakır konsantresi, demir cevheri ve konsantre sevkiyatları ve gümrükleme işlemleri gerçekleştiriliyor.
 
Moğolistan Hükümeti ve Ulusal Acil Durum Komisyonu kararları neticesinde Rusya ile olan sınır kapıları belirli süreliğine kapatılmıştır. Bu sabah itibarı ile Altanbulag sınırkapısında ithal mal taşıyan 49 araç geceledi ve bundan 38'i yurtiçine gümrükleme için özel koruma altında Ulanbator'daki gümrük kontrol bölgesine hareket etti. Altanbulag'daki gümrük idaresinde 10 araç gümrük işlemlerini bekliyor. Uluslararası posta hizmet şubeleri aracılığıyla ilaç, insani yardım malzemeleri, kişisel koruyucu donanım ve diplomatik kargolarının engelsiz ve kesintisiz akışı normal devam ediyor.
 
Hükümetin kararına göre Altanbulag Serbest Bölgesindeki karantinalı/özel bölgesinde çabuk bozulacak, zarar görebilecek yumurta ve meyve gibi gıda ürünleri, ilaç ve tıbbi ürünlerinin aktarılarak/transfer edilerek taşınması planlanıyor. Bu çalışmalar 18 Ocak 2021 tarihinden itibaren yapılması öngörülüyor.
 
23 Kasım'dan itibaren Bayan-Ulgii vilayetindeki Tsagaannuur sınır kapısından akaryakıt sevkiyatı yapan kamyonlarına her ayın 2. ve 4. haftalarına girmesine izin verilecek. Gümrük Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre Tes, Artssuuri, Khankh ve Ulikhan sınır kapıları 16 Kasım'dan itibaren, Borshoo sınır kapısı ise 26 Kasım'dan itibaren geçici olarak kapatılacak.

Diğer taraftan, Ulanbator'da bulunan gümrük idaresinin gümrük kontrol bölgelerinde bulunan çeşitli mal ve ürünlerin ihracat ve ithalat işlemleri her zamanki gibi yapılmaktadır.

Gümrük Genel İdaresi'ne göre ilaç, insani yardım malzemeleri, kişisel koruyucu donanım ve diplomatik yüklerin gümrük işlemleri normal şekilde devam edecektir.

Kaynak: https://montsame.mn/mn/read/242774, https://ikon.mn/n/21ah 
 
Yayınlayan: Ulanbator Ticaret Müşavirliği