Moody's Moğolistan'ın kredi notunu 'durağan' dan 'negatif' e düşürdü

11 Mayıs 2020

Uluslararası derecelendirme kuruluşu Moody's, Moğolistan’ın kredi notunu 8 Mayıs'ta "durağan" dan "negatif" e düşürdü.

Moğolistan’ın kısa vadede B3 derecesi korundu. Moody’s’in açıklamalarından öne çıkanlar aşağıda sunulmuştur:

Derecelendirme görünümünün olumsuz olarak değiştirme kararı, dış finansmana erişimin oldukça belirsiz olduğu ve zaten zayıf olan döviz rezervlerinin yeterliliğini tehdit ettiği bir dönemde ihracat gelirindeki keskin bir düşüşe bağlı artan dış güvenlik açığı risklerini yansıtmaktadır. Ayrıca, hükümetin borçlanma gereksinimleri, kısmen likidite risklerini artıran büyük bir teşvik paketini finanse etmek için önemli ölçüde artacaktır.

Koronavirüs salgınının hızla ve genişlemesine yayılması, küresel ekonomik görünümün kötüleşmesi ve düşen varlık fiyatları birçok sektör, bölge ve pazarda ciddi ve kapsamlı bir kredi şoku yaratmaktadır. Bu gelişmelerin birleşik kredi etkileri daha önce görülmemiştir. Moody's, halk sağlığı ve güvenliği üzerindeki önemli etkileri göz önüne alındığında, koronavirüs salgınını ESG çerçevesi altında sosyal bir risk olarak görmektedir. Moğolistan için, egemen dış pozisyon üzerindeki baskılar, özellikle 2021'de gelmeye başlayacak olan dış borç üzerindeki büyük geri ödeme yükümlülüklerinden önce, dış güvenlik açığı risklerini artırmaktadır.

B3 notunun doğrulanması, uzun süredir devam eden dış ve likidite riskleri dahil Moğolistan'ın mevcut kredi zorluklarını yansıtıyor. Son yıllarda geniş ölçüde dengelenmiş bir hükümet bütçesi ve yüksek nominal GSYİH büyümesi, borç yükünü yüksek seviyelerden azaltmıştır. Bununla birlikte, bu yıl koronavirüsün küresel ve Çin'in kömür talebine etkisi nedeniyle büyümedeki yavaşlama ve hükümetin açıklanan mali teşvik önlemleri borçlanma gereksinimlerini artıracak ve borç yükünde daha fazla düşüş önleyecek ve zayıf mali güçte potansiyel iyileşmeleri geciktirecektir. Ayrıca, zayıf yönetişim ve politika etkinliği hükümetin ekonomiyi ve kamu maliyesini emtia fiyat döngülerinden koruma kapasitesini engellemeye devam etmektedir.

Düşüşün nedenlerinden biri, ihracatta büyük bir düşüş ve Moğolistan'ın dış borç finansmanına bağımlılığını artıran cari açığın beklenen genişlemesi riskidir.

Moğolistan'ın ana ihracat malları olan kömür ve bakır fiyatları istikrarlı bir şekilde düşüyor. Cari açığın, sadece Çin'de değil, dünyada da azalan talebe bağlı olarak ihracattaki düşüş nedeniyle GSYİH'nın yüzde 15-20'sine yükselmesi bekleniyor. Buna bağlı olarak Moody's, döviz rezervlerinin 2020 yılı sonuna kadar 3 milyar dolara düşeceğini tahmin ediyor.

Buna ek olarak, pandemi sırasındaki ekonomik teşvik önlemleri nedeniyle yılbaşında bütçe açığı GSYİH'nın yüzde 4,8'ine eşitken 2020 yılı sonunda bütçe açığının GSYİH'nın yüzde 8,5'ine yükselmesi şeklinde öngörmüştür.
 
Kaynak: https://www.moodys.com/research/Moodys-changes-Mongolias-outlook-to-negative-from-stable-affirms-B3--PR_423017

Yayınlayan: Ulanbator Ticaret Müşavirliği