COVID-19 Pandemisinin Moldova Firmaları Üzerinde Yarattığı Etki Değerlendirilmiştir

17 Nisan 2020

Ekonomi ve Altyapı Bakanı Sergiu Railean’in, Moldova Amerikan Ticaret Odası’nın ve Başbakan bünyesinde Ekonomi Konseyi’nin temsilcilerinin katılımıyla, COVID-19 pandemisinin Moldova firmaları üzerinde yarattığı etkilerin ve girişimcilerin beklentilerinin ele alındığı bir online toplantı gerçekleştirilmiştir.

Amerikan Ticaret Odası 30 Mart -6 Nisan 2020 döneminde gerçekleştirilen, ulusal ekonominin tüm sektörlerinde faaliyet gösteren 315 mal üreticisi ve hizmet tedarikçisinden alınan bilgiye göre yapılan bir çalışmanın sonucunu sunmuştur.

Söz konusu çalışmaya göre, firmaların % 88’i mal ve hizmet talebindeki azalmadan olumsuz etkilenmiştir. Firmaların faaliyetlerini olumsuz etkileyen diğer faktörler arasında ayrıca, OHAL döneminde konulan faaliyet sınırlandırmaları (%74) ile hammadde yetersizliği ve/veya lojistik sektöründe yaşanan sorunlar  (%34) yer almaktadır.

Araştırmaya katılan firmalar tarafından verilen cevaplara göre, sonraki 2-5 aylık dönemde bunların karşılaşacakları en önemli sıkıntılar arasında; döner sermaye yetersizliği (%87) ile hammadde yetersizliği ve/veya lojistik sektöründe yaşanan sorunların (% 64) olacağı değerlendirilmiştir.

Kaynak: Moldova Ekonomi ve Altyapı Bakanlığı
Yayımlayan: Kişinev Ticaret Müşavirliği