GET Moldova: Moldova’nın Ekonomisinin 2020 Yılında % 6,3 Oranında Küçülmesi, 2021 Yılında İse % 5,5 Oranında Büyümesi Beklenmektedir

05 Mayıs 2020

COVID-19 pandemisinin Moldova ekonomisine etkileri üzerinde yapılan araştırma sonuçlarını açıklayan The German Economic Team (GET) uzmanları, Moldova’nın ekonomisinin 2020 yılında % 6,3 oranında küçülmesini, 2021 yılında ise % 5,5 oranında büyümesini beklediklerini belirtmişlerdir.

Uzmanlar, ülke yönetimi tarafından COVID-19 virüsünün yayılmasına karşı alınan; ticari işletmelerin ve yiyecek içecek, eğlence ile hizmet sektöründeki işletmelerin faaliyetlerini durdurması, ulaşımın sınırlandırılması ve yatırımların azalması vs. önlemlerin tahmini etkilerini değerlendirmiştir. Nisan ayının en fazla kaybın (5,4 milyar MDL) kaydedileceği ay olması beklenmektedir. Mart ayında 1,5 milyar MDL olarak gerçekleşmiş kayıpların, Mayıs ayında 3,9 milyar MDL, Haziran ayında 3,1 milyar MDL, Temmuz ayında 1,7 milyar MDL, sonraki aylarda ise aylık 1,2 milyar MDL seviyelerinde gerçekleşeceği tahmin edilmektedir. Bunun Moldova’nın GSYİH’sının aynı tutarda küçüleceği anlamına gelmediğini belirten uzmanlar, tüketim harcamalarının ve yatırımların ithalatın önemli kısmını kapsadığını, ithalatta talebin azalmasının ise GSYİH üzerindeki olumsuz etkileri hafifleteceğini belirtmektedirler. Genel olarak, COVID-19 virüsünün yayılmasına yönelik alınan iç önlemlerin bu yıl talebin 20,8 milyar MDL azalmasına sebep olacağı ifade edilmektedir. Ayrıca; ihracat, ithalat ve Moldova’nın en önemli partner ülkelerinin ekonomilerinin daralmasından dolayı yurtdışı işçi gelirlerinin azalması gibi dış faktörlerin olumsuz etki yaratacağı düşünülmektedir. Bu bağlamda, 2020 yılında AB’de % 5 oranında daralma, Romanya ve Rusya’da % 4’er, dünya ekonomisinin ise genel olarak % 3 oranında küçüleceği tahmin edilmektedir. Dünya Bankası’nın Ekim 2019’da Moldova’nın ekonomisinin % 3,8 oranında büyüyeceğini tahmin ettiğini, onların beklentilerine göre ise % 6,3 oranında küçülme olacağını, en derin olumsuz etkilerin yılın 2’inci çeyreğinde kaydedileceğini, böylece koronavirüs krizinin toplam etkisinin GSYİH’nın % 10,1 olarak değerlendirdiğini ifade eden GET uzmanları şimdiki krizin 2008-2009 mali krizinden daha ciddi olacağını ifade etmişlerdir.

GET Moldova uzmanlarına göre, tüketici ve yatırımcı güven azalması ülke yönetimi tarafından konulan sınırlandırmaların kaldırılmasından sonra da devam edecek olup; bunun sonucunda, 2020 yılında iç tüketim hacmi % 10 oranında, ihracat % 8 oranında, ithalat % 17 oranında ve yatırım hacmi % 16 oranında küçülebilir.

Bununla birlikte, GET Moldova uzmanları 2021 yılında tüketim, ihracat, ithalat ve yatırımların toparlanacağını, ülkenin ekonomisinin ise % 5,5 oranında büyüyeceğini öngörmektedir.

Kaynak: InfoMarket
Yayımlayan: Kişinev Ticaret Müşavirliği