“Moldova Cumhuriyeti’nde Enerji Verimliliği” Projesinin Uygulanmasına Yönelik 75 Milyon Avro Tahsis Edilecektir

03 Nisan 2020

Avrupa Yatırım Bankası, “Moldova Cumhuriyeti’nde Enerji Verimliliği” Projesinin uygulanmasına yönelik olarak 30 milyon Avro tahsis edecektir. Bu bağlamda, Moldova Hükümeti, Moldova Cumhuriyeti ile Avrupa Yatırım Bankası (AYB) arasında finansman sözleşmesinin müzakere edilmesine ve imzalanmasına ilişkin Hükümet Kararını 1 Nisan 2020 tarihinde onaylamıştır.

Projenin toplam tutarı 75 milyon Avro olup; Avrupa Yatımı Bankası (AYB) ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (AİKB) 30’ar milyon Avro tutarında kredi tahsis edecek, Avrupa Birliği ise Komşuluk Bölgesi Yatırım Aracı (NIF) üzerinden 15 milyon Avro tutarında hibe sağlayacaktır. Proje 2020 yılının 3’üncü çeyreğinden başlayarak 2024 yılının 3’üncü çeyreğine kadar uygulanacaktır.

Projenin lehtarları olarak hastaneler, anaokulları ve okullar belirlenmiştir.  “Moldova Cumhuriyeti’nde Enerji Verimliliği” Projesi iki aşamada hayata geçirilecektir. AYB ve AİKB tarafından eşit olarak karşılanan toplam yaklaşık 60 milyon Avro bütçeli birinci aşamada, hastaneler de dahil olmak üzere, merkezi kamu yönetimine bağlı kamu kurumlarına yönelik projelerin; yaklaşık 15 milyon Avro bütçeli ikinci aşamada ise mahalli kamu idarelerine bağlı (soysal amaçlı) kurumlara yönelik enerji verimliliği projelerinin finansmanı yapılacaktır.

Projenin uygulanmasından sorumlu kurumlar olarak Enerji Verimliliği Ajansı (AEE) ve Enerji Alanında Proje Uygulama ve Gözetim Konsolide Birimi (UCIPE) belirlenmiştir.

Kaynak: Moldova Cumhuriyeti Ekonomi ve Altyapı Bakanlığı
Yayımlayan: Kişinev Ticaret Müşavirliği