Moldova: Ungheni-Chișinău Doğalgaz Boru Hattının İnşası Yakın Zamanda Başlayacaktır

28 Ağustos 2018

Romanya’ya resmi bir ziyaret gerçekleştiren ve Ungheni-Chișinău doğalgaz boru hattının inşasını ve işletmesini yapacak olan “ Transgaz” firmasının yetkilileriyle bir araya gelen Moldova Ekonomi ve Altyapı Bakanı Sn. Chiril Gaburici, ziyaretine özellikle bu görüşmelerle başlamak istediğini; söz konusu projenin Moldova için stratejik önem taşıdığını; doğalgaz hattının inşası ile ilgili sözleşme hükümlerinin uygulanması ile ilgili son aşamada olduklarını; hattın gelecek yılın sonuna kadar kullanılabilir hale gelmesi için acil olarak inşa çalışmalarının başlatılacağını söylemiştir.

Görüşme sırasında doğalgaz boru hattının inşa çalışmalarının başlaması için içinde bulunulan aşama değerlendirilmiştir. Romen tarafıyla işbirliğinden memnuniyetini belirten Bakan Gaburici, mümkün olduğu kadar hızlı inşa aşamasına geçilmesini dilediğini, bunun için ise, yapı ruhsatının düzenlenmesi ve arazi kullanım hakkının devredilmesi gibi Moldova otoriteleri tarafından bütün zorunlu koşulların yerine getirildiğini ifade etmiştir.

“Transgaz” firmasının yetkilileri, “Vestmoldtransgaz” Devlet Firmasının “Eurotransgaz” firmasına devredilmesi için yapılan çalışmaların hızından memnun olduklarını ifade ederek,  inşa çalışmalarının reorganizasyon sürecinin tamamlanmasıyla birlikte başlayacağını vaadetmiştir.

“Transgaz” firması, ayrıca, gerekli sözleşme koşullarının yerine getirildiğini göz önünde bulundurarak, Eylül 2018 başında Ungheni-Chișinău doğalgaz boru hattının inşasına ilişkin ihaleyi başlatmayı hazır olduğunu açıklamıştır.

28 Mart 2018 tarihinde imzalanan özelleştirme sözleşmesine göre, ÎS „Vestmoldtransgaz” unvanlı Moldova devlet firmasını satın alan Romanya merkezli “Transgaz” firması 2 yıllık sürede Ungheni-Chișinău doğalgaz boru hattının inşa yükümlülüğünü üstlenmiş ve bu doğrultuda 93 milyon Avro’ya kadar yatırım yapmayı taahhüt etmiştir. 

Kaynak: Moldova Ekonomi ve Altyapı Bakanlığı (27/08/2018)

Yayımlayan: Kişinev Ticaret Müşavirliği