Moldova’da 16 Adet Çok Fonksiyonel Sanayi Platformu’nun Kuruluşu Planlanmaktadır

01 Haziran 2020

Moldova Ekonomi ve Altyapı Bakanı Sergiu Railean’ın Balti Serbest Bölge Müdürü Yöneticisi Marin Ciobanu ile yaptığı görüşmede Ülkenin Ulusal Sanayileşme Stratejisi ve 16 adet Çok Fonksiyonel Sanayi Platformu’nun kuruluşu değerlendirilmiştir.

Taslak plana göre; sanayi bölge veya serbest bölgelerin bulunmadığı en az sanayileşmiş şehirlerde (Briceni, Dondușeni, Rîșcani, Glodeni, Sîngerei, Șoldănești, Florești, Telenești, Criuleni, Ialoveni, Anenii Noi, Leova, Cantemir, Basarabeasca, Dubăsari, Ocnița) 3 aşamada 16 adet Çok Fonksiyonel Sanayi Platformu’nun kuruluşu planlanmaktadır.

Bugün itibarıyla Moldova’da sanayi üretiminin en önemli payı Kişinev (% 54) ve Balti (% 12) şehirlerinde gerçekleştirilmektedir. 

Sanayi sektörü ülkenin GSYİH’sının % 14,2’sini oluşturmaktadır. Bugün itibarıyla sanayi sektöründe faaliyet gösteren 4.755 adet kayıtlı işletme, ülkedeki toplam işletme sayısının % 11,2’sine denk gelmektedir.

Şu an itibarıyla Moldova’da 10 adet Sanayi Bölge, 7 adet serbest bölge ve 34 adet serbest alt bölge olmak üzere 51 adet Çok Fonksiyonel Sanayi Platform faaliyet göstermektedir.

Kaynak: Moldova Ekonomi ve Altyapı Bakanlığı
Yayımlayan: Kişinev Ticaret Müşavirliği