Özbekistan: Turizm Sektörü Yatırımları İçin Devlet Teşvikleri

14 Ocak 2019

Turizm sektörü yatırımları için devlet teşvikleri
 
5 Ocak 2019'da Özbekistan Cumhurbaşkanı, UP-5611 sayılı “Turizm Endüstrisinin Hızlandırılmasında Ek Tedbirler Hakkında” Kararname yayımladı. Kararname, oteller ve sıhhi tesisler dahil olmak üzere, turizm altyapısının geliştirilmesi alanında girişimcilik faaliyetlerinin daha da gelişmesini teşvik etmeyi amaçlamaktadır.

İnşaat Maliyetlerini Karşılama Programı
Hükümet, bir yatırım programı başlatmaktadır; bu sayede, yatırımcıların otel inşaatı ve donanımına ilişkin maliyetlerinin bir kısmı devlet bütçesinden karşılanacaktır. Yatırımcının masraflarının ödenmesi hususunda fon tahsisi için mekanizmalar belirleyen özel düzenleme Mart 2019'a kadar kabul edilecek olup karşılama ödemesi aşağıdaki gibi olacaktır:

  • 3 yıldızlı oteller için oda başına 40.000.000 UZS (yaklaşık 4.820 USD), 
  • 4 yıldızlı oteller için oda başına 65.000.000 UZS (yaklaşık 7.832 USD).
Karşılama ücreti yıllık endekslemeye tabidir. Ücretlendirme programı, 50.000 otel odası oluşturulması hedefine ulaşılıncaya kadar devam edecektir.
Bu programa hak kazanmak için, aşağıdaki koşulların yerine getirilmesi gerekmektedir:
  • Yeni inşa edilen otellerin 1 Ocak 2022'ye kadar hizmete girmesi gerekmektedir;
  • 3 yıldızlı otellerde en az 50 oda ve 4 yıldızlı otellerde en az 100 oda olması gerekmektedir.
Aynı zamanda, Özbekistan Bakanlar Kurulu altında Girişimciliğin Gelişimini Destekleyen Devlet Fonu tarafından, küçük işletmelerin faiz ödemeleri, otel ve sıhhi tesisler de dahil olmak üzere turizm altyapısının finansmanı ve yeniden inşasına yönelik yerel banka kredileri kapsamında telafi edilecektir.

Telif Finansmanı
Kararname ayrıca telif finansmanı konusunu da kapsamaktadır. En iyi 50 küresel otel markasının herhangi biri ile imzalanan franchise sözleşmeleri kapsamında telif hakkı ödeyen Özbekistan'da yerleşik tüzel kişiler, franchise sözleşmesinin ilk 3 yılı için kısmen devlet bütçesi tarafından finanse edilebilirler.
Ödemelerin finansmanı 10.000.000 ABD Doları ile sınırlıdır ve yıllık olarak aşağıdaki gibi dağıtılacaktır:
  • Yeni inşa edilen ilk 50 yıldızlı otel, oda başına 200 USD alacaktır;
  • İlk 30 yeni inşa edilen 4 yıldızlı otel oda başına 400 USD alacaktır.
Arazi Alımı
Kararname uyarınca, otel inşaatı için tahsis edilmiş bir arsa, otel yapımı tamamlandıktan sonra yatırımcıya satılabilir.
Bu kural, kültürel miras alanlarının bulunduğu tarım arazileri ve bölgeleri için geçerli değildir. Bu tür kültürel miras alanları, yatırımcılara 10 ila 30 yıllık bir süre için kiralanabilir ve yatırımcılar, söz konusu kültürel miras alanlarının yenilenmesi ve korunması şartıyla, 5 yıl süreyle kira ödemelerinden muaf tutulur.
Otellerin yapımında kullanılabilecek satış ve devlet binalarına ait arsaların listesi “E-IJRO AUKSION” elektronik ticaret platformunda yayınlanacak ve düzenli olarak güncellenecektir. Modern sıhhi tesislerin inşasında yer alan girişimcilerin, e-müzayedeye katılmaya gerek kalmadan Turizm Gelişimi için Devlet Komitesi'nin talebi üzerine 80-100 metrekarelik arsalar alma hakkına sahip oldukları belirtilmelidir.

Sertifikalar ve Lisanslar
Kararname, otel hizmetlerinin daha da geliştirilmesi amacıyla bir takım gereklilikleri ortadan kaldırmaktadır:
  • Hostel hizmetlerinin zorunlu belgelendirilmesi gerekliliği. Halihazırda hostellerin, hostel ve konukevleri kaydına dahil edilmesi gerekmektedir;
  • Bir otelin, misafirlerine alkollü içecek ticareti yapan her satış noktası ve yeme içme tesisi için ayrı sertifikalar alma zorunluluğu;
  • Otellerin, havaalanlarına, tren istasyonlarına ve otobüs istasyonlarına ve turistik yerlere transfer hizmetleri sunarken ulaşım hizmetlerinin sağlanması için ayrı bir lisansa sahip olma zorunluluğu.

Gümrük ödeme ayrıcalıkları
Kararname, turistik tesislere yerleştirilecek veya kültürel miras alanları, müzeler, tiyatrolar, galeriler ve korunacak alanlar için kullanılacak olan belirli ithal ekipman için 1 Ocak 2022'ye kadar (gümrükleme ücretleri hariç) gümrük vergileri muafiyeti sağlamaktadır. Bu tür ekipmanların bazıları Kararnamede açıkça belirtilmiştir: sıhhi ve hijyenik ekipman, envanter, turnike, yazılım, ödeme ve sorgulama terminalleri ve video gözetim sistemleri gibi.

Diğer Teşvikler
Bir diğer önemli husus ise, Kararname, bireylerin özel yaşam hakkını kısıtlayan mevcut kısıtlamaları ortadan kaldırmaktadır. Artık otel hizmetleri, ikamet yeri (propiska), vatandaşlık, akrabalık ve bireylerin evlilik ilişkileri ve mahremiyet haklarına zarar verebilecek diğer faktörlerden bağımsız olarak sağlanacaktır.