Amazon, Yeni Veri Merkezi Yatırımı İçin Şili'yi Seçti

30 Ağustos 2018

Amerikan Teknoloji Şirketi  Amazon'un, Latin Amerika'da kuracağı ilk  veri merkezi  (centro de datos) için bir süredir temaslarda bulunduğu Şili ve Arjantin arasından, seçimini Şili’den yana kullandığı  bildirildi. Yaklaşık 1 Milyar Dolar  değerindeki yatırım kararının Ekim ayı içinde resmen açıklanması bekleniyor.

Geçtiğimiz aylarda, sözkonusu yatırımı Şili'ye çekmek için, Ekonomi, Kalkınma ve Turizm  Bakanı  Jose Ramon Valente, Washington ziyareti kapsamında konuyu  Amazon'un Başkan Yardımcısı Brian Husemann ile görüşmüş, Şili Devlet Başkanı Pinera ise,  Temmuz ayı içinde, Idaho’da düzenlenen, Allen &Company Sun Valley Konferansı’na katılmak üzere gittiği ABD’d e, yatırımın Şili’de yapılması için Amazon’un CEO’su Jeff Bezos ile biraraya gelmişti.Yatırım için bir diğer aday olan Arjantin de, Mauricio Macri Yönetimi ise  kurulacak şirkete, bazı vergi avantajları sağlanacağını açıklamıştı.

Kurulacak veri merkezi,  Şili Ekonomi Bakanlığı bünyesindeki “Oficina de Economia de Futuro- Gelecek Ekonomisi Ofisi” ve “La Oficina de Productividad y Emprendimiento Nacional- Verimlilik ve Girişimcilik Ofisi -OPEN) ile birlikte çalışacak olup en büyük çalışma alanlarını “astrodata –datos astronomicos” derlenmesi ve “Şeylerin Interneti- Internet de las Cosas-IOT “nin oluşturması öngörülüyor.

Halihazırda dünyada astronomik gözlem kapasitesinin %40’ına sahip olduğu bilinen Şili’nin, 2020 yılında bu kapasiteyi %70’e çıkarma hedefi bulunmakta. Aynı zamanda dünyanın en kurak çölü olan Atacama Çölü gece gökyüzünün en parlak olduğu yerlerden biri olması sebebiyle dünyanın en güçlü teleskobuna da ev sahipliği yapıyor.

Google Inc. tarafından halihazırda Santiago’da 4.7 hektarlık arazide faaliyette bulunan veri merkezinin genişletilmesine yönelik  geçtiğimiz yıl Eylül ayında başlatılan Çevresel Etki Analizinin de  tamamlandığı, Şirket tarafından yapılacak yeni yatırımın 140 Milyon Dolar değerinde olacağı bildirildi.

 

Yayımlayan: Santiago Ticaret Müşavirliği

Kaynak: El Mercurio