Slovakya'da Sona Erdirilen "Acil Durum" Uygulaması ile Birlikte C-19 Kısıtlamaları Gevşetiliyor

17 Mayıs 2021

Covid-Otomat salgın uyarı sistemi uyarınca 12 Mayıs tarihinde yapılan değerlendirme sonucu Slovakya’daki salgın durumunun olumlu gelişmeye devam ettiği açıklanmıştır. Son haftada salgın ile ilgili takip edilen sayılarda yine düşüşler izlenmiştir (%32 düşüşü ile ortalama vaka sayısı; %20 düşüşü ile hastanelerde tedavi gören C-19 hasta sayısı ile solunum cihazına bağlı hasta sayısı).

14 Mayıs tarihinde gerçekleşen kabine toplantısında, 1 Ekim 2020 tarihinde yürürlüğe giren ve devamlı olarak uzatılan, en son uzatma ile 28 Mayıs’a kadar sürmesi öngörülen “Acil Durum”(state of emergency) Hükümet tarafından 14 Mayıs’tan itibaren sona erdirilmiştir. 12 Mart 2020 tarihinden itibaren geçerli Olağanüstü hal (Extraordinary situation) yürürlükte devam etmektedir. “Acil Durum”un sona erdirilmesi ile birlikte 15 Mayıs’tan itibaren tüm ülkede sokağa çıkma yasağı kısıtlaması kaldırılmıştır. Ayrıca yurtdışı tatil amaçlı seyahatlerin yapılmasına ilişkin yasak ve toplanma yasağı da kaldırılmıştır.

Olumlu salgın gelişimi çerçevesinde, 17 Mayıs tarihi itibariyle uygulanacak önlemlerde artık ulusal kriterler değil, bölgesel kriterler dikkate alınacaktır. C-19 hastalığı hakkında edinilen yeni bilgiler, ortaya çıkan virüsün daha bulaşıcı varyantlar ve aşılanma sürecini göz önünde bulundurularak Hükümet tarafından bu hafta revize edilen „COVID Otomat“ sisteminde özellikle test stratejisinde ve ayrıca bazı kriterlerde değişiklikler yapılmıştır. Yeni test stratejisinde, RT-PCR veya LAMP testleri tercih edilecek olup, Antijen (Ag) testlerin yalnızca salgın durumunun kötüleşmesi halinde kitlesel „tarama“ amaçlı testlerde kullanılması öngörülmekle birlikte, geçici süreliğine daha kullanılmaya devam edilecektir.

Kriterlerde, artık son 7 günün ortalama vaka sayısı değil, çoğu ülkelerde kullanılan ve daha iyi karşılaştırılabilen son 7 günün insidansı (100 bin kişide yeni vaka sayısı)  ve testlerde pozitif oranı kullanılacaktır. Test şartı aranan durumlarda, kişinin aşılanmış olması veya C-19’u geçirmiş olması da geçerli sayılacaktır. (en az 4 hafta önce vektör aşısının 1. doz ile veya en az 2 hafta önce mRNA aşısının 2. dozu ile; son 180 günde C‘19’u geçirmiş olması)

Kaynak: Bratislava Büyükelçiliği
Yayımlayan: Bratislava Ticaret Müşavirliği