ELES, iki proje için AB fonlarından yaklaşık 50 milyon Avro kazandı

24 Ocak 2019

AB Komisyonunun,  üye ülkeler tarafından  onayladığını açıkladığı enerji güvenliğini artırmaya katkı sağlayacak öncelikli 14 proje kapsamında  finansal  yatırım desteği verilecek şirketler arasında Slovenya’nın ulusal şebeke işleticisi Eles’in iki projeside yer almıştır.
 
AB üye ülkeleri tarafından Çarşamba günü onaylanan projelerin bir parçası olarak, ELES, Žerjavinec (Hırvatistan), Heviz  (Macaristan) ve Slovenya'daki Cirkovce arasındaki enerji hattının inşası için 48.22 milyon Avro  ile  Hırvatistan ile birlikte yürüttükleri  Sincro.grid projesinin ikinci aşamasının bir parçası olarak akıllı bir ağ üzerinde çalışmak için 1,65 milyon Avro  kadar  destek alacak.
 
AB, Slovenya ve Hırvatistan'daki mevcut elektrik iletim şebekelerinin yenilenebilir kaynaklardan daha büyük miktarda elektrik almaları ve daha güvenilir bir tedarik  sağlanması yoluyla daha verimli bir şekilde kullanılmalarını sağlamayı amaçlayan Sincro.grid projesi için zaten 40,5 milyon Avro destek vermişti.
 
ELES'e göre Žerjavinec-Heviz-Cirkovce  sınır ötesi projesi  tahmin edilmeyen olaylar ve diğer zorluklar durumunda, Macar ağının sağladığı destekle, kuzeydoğu Slovenya'daki güç sisteminin güvenilirliğini arttırmayı amaçlamaktadır. Bu proje Slovenya’nın Macaristan iletim ağı ile ilk bağlantısı olacaktır.
 
 
Kaynak: STA Online
 
Yayımlayan: Ljubljana Ticaret Müşavirliği