Aramco: El-Cafura kaya gazı sahasının inşasına gelecek yıl başlanacak

27 Mart 2019
 
El-Hasa/Ali el-Kantan
 
Suudi Aramco Şirketi İcra Kurulu Başkanı Emin en-Nasır yaptığı açıklamada şirketin gelecek yıl el-Hasa’daki kaya gazı sahasının inşasına başlayacağını ve böylece şirketin kaya gazı üretimini 10 yıl içinde 3 milyar metreküpe çıkarmayı hedeflediğini belirtti.

El-Hasa Yatırım Forumu’nun açılışında konuşan Nasır, Aramco'nun geleceğe yönelik yatırım planının bir parçası olarak önümüzdeki yıl el-Cafura gaz sahasının inşasına başlayacağını söyledi. Böylece şirketin önümüzdeki 10 yıl içinde 3 milyar metreküp gibi olağanüstü oranda kaya gazı üretmeyi planladığını kaydetti.

Forum’a katılan Suudi Arabistan Enerji Bakanı Halid el-Falih de el-Hasa’nın, petrol ve petrokimya sanayileri için bir merkez haline geldiğine dikkati çekerek bunun özel sektörün tedarik zincirlerine yatırım yapması için birçok olanak sağladığını belirtti. El-Hasa’nın bölgedeki lojistik hizmetler için hayati bir platforma dönüştüğünü vurguladı.

Aramco ve El–Hasa Odası ortaklığında düzenlenen El-Hasa Yatırım Forumu’na Doğu Bölgesi Valisi Prens Suud bin Nayef bin Abdulaziz’in yanı sıra bazı bakanlar, yatırımcılar ve çok sayıda yerli ve yabancı şirket yöneticisi katıldı. Forumda konuşan Prens Suud bin Nayef, Suudi yatırımcılara önem verilmesi ve yatırım yapmaya teşvik edilmesi gerektiğine dikkati çekerken yabancı yatırımcılara da Suudi Arabistan’da yatırım yapma çağrısında bulundu.

Enerji Bakanı Falih de Forum’un Vizyon 2030 projesi çerçevesinde Suudi Arabistan’da gerçekleşen büyük dönüşümlerle uyumlu olduğunu belirtti. Bu yıl 5’incisi düzenlenen Forum’un el-Hasa bölgesinde umut vaat eden yatırım fırsatlarına işaret ettiğini ve özel sektörün Vizyon 2030’un hedeflerine ulaşmasındaki rolünün önemine dikkati çektiğini vurguladı.

El-Hasa’nın ekonomik ve coğrafi avantajları, zengin doğal kaynakları ve ülkenin ekonomik kalkınmasını desteklemedeki rolünün altını çizen Bakan Falih,  hem ticari hem de tarımsal olarak merkezi konumunu sürdüren el-Hasa'nın ekonomideki yerinin önemini büyük ölçüde artırdığını söyledi. Bakan bunun sebebini el-Hasa’nın petrol ve petrokimya sanayi için bir merkez haline gelmesi, özel sektöre ekonomiyi destekleyecek yatırımlar yapması için yeterli fırsatlar sunması ve lojistik hizmetler için hayati bir platform olmasına bağladı.

Forumun katılımcılarından Suudi Arabistan Ticaret ve Yatırım Bakanı Macid bin Abdullah el-Kasabi de konuşmasına El-Hasa’daki fırsatları ön plana çıkaran ve ekonomiye katkıda bulunacak projelerin duyurulmasını sağlayan Forum’un düzenleyicileri Aramco ve El-Hasa Odası’nı tebrik ederek başladı. Görevlerinin Vizyon 2030 çerçevesindeki muazzam yatırımların ortaya çıkarılmasını sağlamak olduğunun altını çizen Bakan Kasabi, kamu ve özel sektördeki herkesin büyük zorluklarla karşı karşıya olduğunu ve bir sonraki aşamada istenen hedeflere ulaşmak için güçlerin birleştirilmesi gerektiğini vurguladı. Bakan ayrıca el-Hasa'nın “yatırımları teşvik etmek için avantajlarına ve diğer bölgeler arasında önemli bir lojistik merkez olmasını sağlayan coğrafi konumuna” dikkat çekti.

Aramco İcra Kurulu Başkanı Nasır da şirketin el-Hasa’daki düşük gelirli vatandaşların hayat şartlarını iyileştirebilecek şekilde sürdürülebilir gelir kapıları açma niyetinde olduğunu ifade etti. Şirketin yakın bir tarihte sanayi ve hizmet sektörünün yerelleştirilmesi için el-Hasa ve Ed-Dammam şehirleri arasında Kral Selman Enerji Şehri'nin yapımına başladığını hatırlatan Nasır, bu dev projenin tamamlanmasıyla yerli ve yabancı yatırımcıları çekmek için örnek bir ortam sağlayacağını söyledi. Yerli-yabancı çok sayıda insana iş imkanı sunacağını vurguladı.

El-Hasa’nın muazzam miktarda kaya gazı potansiyeline sahip olduğuna dikkati çeken Nasır, Aramco'nun söz konusu kaynakları geliştirmek için çalıştığını belirterek “Gelecek yıl şirketin yatırım planının bir parçası olarak, el-Cafura kaya gazı sahasının inşaatına başlayacağız. Böylece Aramco, gelecek on yılda 3 milyar metreküp kaya gazı üretebilecek” diye konuştu.

Aramco’nun el-Hasa’da kadınlara yönelik sürücülük eğitimi vermeyi hedeflediğini açıklayan Nasır, her yıl binlerce kadının ehliyet almasını beklediklerini ve şirketin sunacağı eğitimden yalnızca şirket çalışanlarının değil, tüm kadınların faydalanacağını kaydetti.

El-Hasa Odası Yönetim Kurulu Başkanı Abdullatif el-Arfac da el-Hasa’nın gayrisafi yurt içi hâsılasının Doğu Bölgesi’nin yaklaşık yüzde 26’sı, Suudi Arabistan’ın da yüzde 16’sına eşit olduğunu ifade etti. Son 10 yılda el-Hasa’daki kurum ve şirket sayısının önemli ölçüde arttığına dikkati çeken Arfac, bu sayının farklı sektörlerde 36 bin firmaya ulaştığına işaret etti.