Bakanlar Kurulu'ndan Kral Selman'ın AB-Arap Birliği Zirvesi'ndeki konuşmasına övgü

27 Şubat 2019
Riyad
 
Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’daki Yemame Sarayı’nda, Kral Selman bin Abdulaziz başkanlığında Bakanlar Kurulu toplantısı gerçekleştirildi. Kral Selman, toplantının başında, Mısır’a gerçekleştirdiği resmi ziyaret ile Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile görüşmesi hakkında bakanlara bilgi verdi.

Kral Selman, ayrıca Şarm eş-Şeyh kentinde ilk kez düzenlenen Avrupa Birliği (AB)-Arap Birliği Zirvesi ve buradaki liderler ile yaptığı görüşmelere değindi.

Bakanlar Kurulu toplantısında, Kral Selman’ın AB-Arap Birliği Zirvesi’nde yaptığı, Arap dünyası ve AB arasındaki tarihsel ilişkilere övgüde bulunan, Filistin meselesinin Arap ülkelerinin öncelikli konusu olduğunu, Filistin’e yönelik çözümün yalnızca Ortadoğu’nun istikrarı için değil, başta Avrupa olmak üzere uluslararası istikrar için önemini ayrıca İran rejiminin Husi milislerine verdiği destek karşısında tek bir uluslararası pozisyona ihtiyaç olduğunu dile getirdiği konuşmanın içeriği ele alındı.

Toplantının ardından SPA’ya açıklama yapan Enformasyon Bakanı Turki eş-Şebane, Kral Selman’ın Bakanlar Kurulu toplantısında, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı telefon görüşmesi hakkında bilgi verdiğini söyledi.

Eş-Şebane, Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın ise, Pakistan, Hindistan ve Çin'e yaptığı resmi ziyaretlerle, buradaki liderler ve üst düzey yetkililer ile yaptığı görüşmelerin sonuçları hakkında bakanlara bilgi verdiğini aktardı.

Enformasyon Bakanı, toplantıda, Veliaht Prens’in, yatırım projelerini öngören anlaşma ve mutabakat zaptlarının imzalanmasıyla sonuçlanan Pakistan, Hindistan ve Çin ziyaretlerinin başarısına övgüde bulunduğunu dile getirdi.

Bakanlar Kurulu toplantısında, İngiliz Standard Chartered Bank’ın, Suudi Arabistan’da şube açmasına yönelik lisansını onaylama kararı verildiğini aktaran eş-Şebana, Suudi Arabistan ile İsviçre Federal Konseyi arasında, gelir vergilerinde çifte vergilendirmeyi önleme ve vergi kaçakçılığını önleme konusunda işbirliğini öngören anlaşmanın onaylandığını belirtti.

Eş-Şebane, Suudi Arabistan Sivil Havacılık Genel Otoritesi ile İngiltere Ulaştırma Bakanlığı arasında, sivil havacılıkta güvenlik konusunda işbirliği yapılmasını öngören mutabakat zaptının onaylandığını aktarırken, Suudi Arabistan ile İspanya arasında hava taşımacılığı alanında işbirliğini içeren anlaşmanın da onaylandığını söyledi.

Suudi hükümeti ile Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD) arasında, Suudi Arabistan'ın, Filistin halkına yardım etme amacıyla UNCTAD projesine katkısını öngören mutabakat zaptının onaylandığını aktaran Enformasyon Bakanı, toplantıda Suudi Arabistan’ın içişlerine ilişkin bazı kararlar alındığını da sözlerine ekledi.