Çin ve Suudi Arabistan arasında 28 milyar dolarlık 35 anlaşma

24 Şubat 2019

Pekin-Riyad/ Fetih Rahman Yusuf

Suudi Arabistan ve Çin arasında 28 milyar dolar değerinde 35 ayrı ekonomik, yatırım ve işbirliği anlaşması imzalanırken, Riyad ve Pekin arasında düzenlenen forumda Çin’e ait 4 şirkete Suudi Arabistan’da çalışma yürütmeleri için lisans verildi. 

Asya gezisinin son durağı Çin’e ziyaret gerçekleştiren Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, iki ülke arasında siyasi, ekonomik, sosyal ve kültür birçok alanda ortak işbirliğini geliştirmeye yönelik çok sayıda anlaşmaya imza attı.

İki ülke arasındaki gelişen ilişkiler Veliaht Prens’in Çin gezisi ile daha da artarken, Riyad ile Pekin arasında 28 milyar dolarlık 35 ayrı anlaşma imzalandığı ifade edildi.

Gerçekleştirilen forumda imzalanan anlaşmalarda Suudi Arabistan’ın yenilebilir enerji alanlarına ilişkin hedef sektörlerde bulunuyor. Anlaşmalar kapsamında, sürdürülebilir kalkınma sektöründe 800’den fazla yeni iş olanağı sağlanması hedefleniyor. Anlaşmalar petrokimya endüstrisi, bilişim teknolojisi ve yatırım sektörleri arasındaki altyapıları da kapsıyor.

Suudi Arabistan Uluslararası Stratejik Ortaklıklar Merkezi Genel Müdürü Yasir el Duheym forumun açılış konuşmasında, Riyad ve Pekin arasındaki kapsamlı işbirliğinin uyum sürecinde stratejik ortaklığın önemi ve kritik rolüne değindi. Yasir el Duheym açıklamasında, özellikle dünya ekonomisinde yaşanan yapısal değişimlerin yenilikçi ekonomik fırsatların açılmasına katkı sağlayacağını vurguladı.

Pekin ve Riyad arasındaki ekonomik ilişkiler gelişiyor

Suudi Arabistan Genel Yatırım Heyeti Başkanı mühendis İbrahim Abdurrahman el- Ömer, birçok anlaşma ve lisansın duyurulduğu forumun önemine dikkat çekerek, Suudi Arabistan’da ekonomik kalkınmayı yönlendirecek forumun Çin ile ortak ekonomik işbirliği için fırsatları arttırma yolunda atılmış önemli bir adım olduğuna işaret etti.

Başkan, Suudi Arabistan’ın Çin şirketleri için büyümeyi vaat eden bir pazarı temsil ettiğini belirterek, düzenleyici ekonomik reformların ülkesinin lider konumunu güçlendireceği vurgusu yaptı.

Suudi Arabistan-Çin Üst Düzey Ortak Komitesi'nin üçüncü oturumuna Suudi tarafına Veliaht Prens Muhammed bin Selman başkanlık ederken, Çin tarafının başkanlığını ise Başbakan Yardımcısı Han Zheng yürüttü.

Ortak Komite’nin üçüncü oturumunda, iki ülke arasındaki ortak işbirliği fırsatları ile siyasi ve güvenlik konularında koordinasyon alanları tartışılırken, ticaret, yatırım, enerji, kültür ve teknolojide işbirliğinin artırılması da değerlendirildi. Toplantıda ayrıca, Suudi Arabistan’ın 2030 Vizyonu çerçevesi ile Çin’in Kemer ve Yol girişimleri kapsamında iki ülke arasındaki ortaklık çıkarları gözden geçirildi.

Anlaşmalara imzalar atıldı

Muhammed bin Selman ve Han Zheng, Suudi Arabistan-Çin Üst Düzey Ortak Komitesi'nin üçüncü oturumunun ardından toplantı tutanaklarını imzaladı. Toplantının ardından, Suudi Arabistan ve Çin arasında yatırım projeleri ve ikili işbirliği anlamında çeşitli anlaşma ve mutabakat zaptları imzalandı.

Suudi Arabistan Ticaret ve Sanayi Odaları Konseyi Heyet Başkanı Sami el Abidi, Pekin’den Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, Suudi Arabistan-Çin Yatırım Forumu’nda Riyad ile Pekin arasındaki ilişkilerin seviyesini arttıracak güçlü ticaret ortaklıklarını kurmanın yollarının el alındığını söyledi.

El Abidi açıklamasında gerçekleştirilen forumda, Suudi ve Çinli iş adamları arasında birçok konuda ticareti teşvik etmek amacı ile dikkat çeken konunun olduğuna değindi. Başkan ayrıca, Riyad’ın Pekin’in en büyük ticaret ortağı olduğunu, ithalat ve ihracat yapılan en önemli ülkeler arasında birinci sırada olduğunu vurguladı.