Falih: S.Arabistan piyasada dengeyi sağlamak için petrol üretimini kısıtlayacak

13 Şubat 2019
Suudi Arabistan Enerji, Endüstri ve Maden Kaynakları Bakanı, Riyad’ın OPEC ile anlaşması kapsamında önümüzdeki Mart ayından itibaren petrol üretiminde günlük 500 bin varillik bir kısıtlamaya gideceğini açıkladı.

Suudi Arabistan Enerji, Endüstri ve Maden Kaynakları Bakanı Halid bin Abdulaziz el-Falih, İngiliz ‘Financial Times’ gazetesine verdiği demeçte, Riyad’ın Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ile anlaşması kapsamında önümüzdeki Mart ayından itibaren petrol üretiminde günlük 500 bin varillik bir kısıtlamaya giderek günlük üretimi 9.8 milyon varille sınırlayacağını açıkladı.

The Financial Times gazetesinin haberine göre, Suudi Arabistan’ın günlük petrol ihracatı önümüzdeki Mart ayında 6.9 milyon varile düşecek. Bu konuda çıkan haberler nedeniyle petrol piyasası hareketlenirken, brent petrolün varil fiyatı 62.54 dolara yükseldi.

Falih verdiği demeçte, ABD tarafından sunulan bir yasa tasarısının OPEC’e istifçilik ile mücadele konusunda dava açılmasına neden olabileceğine işarette bulundu. Yasa tasarısının küresel ekonomiye zarar verebileceğini ifade eden Falih, “ABD’nin doğru davranmasını umuyorum” şeklinde konuştu.

Falih, Suudi Arabistan'ın üretimde değişiklik yaparak piyasada bir denge sağlayamaması halinde, dünyanın tedavisi olmayan bir ağrı çekeceğini söyledi.

Öte yandan Falih, Aramco’nun Suudi Arabistan dışındaki petrol ve gaz varlıklarını satın almayı planladığını ifade etti. Suudi Bakan, “Sadece içeriye bakmayacağız ve yalnızca Krallığın kaynaklarını kullanmaya odaklanmayacağız. Aramco gelecekte bir genişleme arenası olacak” şeklinde konuştu. Uluslararası genişleme planının gaz keşfi ile başlayacağını belirtti.