Fitch, Suudi Arabistan'ın A+ olan kredi notunu teyit etti

01 Mayıs 2019

Riyad

Suudi Arabistan Maliye Bakanlığı’ndan Salı günü yapılan açıklamada, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings'in Suudi Arabistan'ın A+ olan kredi notunu istikrarlı bir görünümle teyit eden açıklamasının memnuniyetle karşılandığı bildirildi.

Duyuru, yabancı döviz rezervleri, düşük kamu borcu ve devletin büyük varlıkları dâhil olmak üzere Suudi Arabistan’ın mali gücüne işaret olarak yorumlandı.

Fitch yayınladığı raporda, Suudi Arabistan'ın, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu tarafından sınıflandırılan ülkeler arasında en büyük devlet varlıklarından birine sahip olduğunu doğrularken “Vizyon 2030” programları çerçevesinde yapısal reformların orta vadede büyümeyi teşvik edebileceği belirtildi.

Fitch, Suudi Arabistan’ın 2019-2020 döneminde petrol dışı gayrisafi yurt içi hasıladaki (GSYİH) büyüme hızına katkıda bulunabilecek mali reformlara övgüde bulundu.

Raporda 2020 yılına kadar kamu borcunun GSYİH'nın yüzde 22'sine ulaşması beklentilerine işaret edilirken bu oranın hala A kategorisinde sınıflandırılan ülkelerin ortalamasından düşük olduğu vurgulandı. Öte yandan Suudi Arabistan bankacılık sektörünün gücüne ve Suudi Arabistan Para Ajansı (SAMA) tarafından yapılan düzenlemelere övgüde bulunuldu.

Bu olumlu derecelendirmeler, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının Suudi Arabistan ekonomisine olan güveni ve Suudi hükümeti tarafından 2023 hedeflerine ulaşılmasını sağlayacak mali denge programı çerçevesinde alınan ekonomik reformların etkinliğini yansıtıyor.