Kral Selman, 21 milyar dolarlık projelerin startını verdi

18 Şubat 2019

Riyad
 
Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz, Riyad’daki hükümet sarayında düzenlenen Riyad Kalkınma Bölgesi Projeleri’nin açılış töreninde, 22 bölgeyi kapsayan toplam bin 281 projenin startını verdi.

Konut, ekonomi, ulaştırma, iletişim, spor şehirleri, eğitim ve 7 tıp şehrinin yanı sıra 2030 Vizyonu hedeflerinden biri olan büyük İslam Müzesi projeleri, toplam 82 milyar riyali (21,8 milyar dolar) geçiyor. 52 milyar riyal (13 milyar dolar) değerindeki 921 projeyi başlatan Kral Selman, 29 milyar riyal (8 milyar dolar) değerindeki 360 projenin de temel taşını attı.

Açılış töreninde konuşma yapan Riyad Bölge Emiri Prens Faysal bin Bender bin Abdulaziz, Suudi Arabistan'ın 2030 Vizyonu kapsamında, Riyad bölgesinde çeşitli kalkınma projelerinin başlatıldığına dikkat çekerek, ülkenin büyük kalkınma girişimleri ve projelerle geleceğe yönelik sağlam adımlar attığını belirtti.

Suudi mahkûmlar serbest bırakıldı

Öte yandan bölgede kalkınma projelerinin başlatılması vesilesiyle Kral Selman, borçları bir milyon riyali geçmeyen, iflasını yasal olarak kanıtlayan ve cezalarını ödeyecek gücü olmayan Riyad’daki Suudi mahkûmların serbest bırakılmasını emretti.

Suudi Arabistan, Riyad'ın ev sahipliği yapması planlanan, birinci sınıf bir kütüphane ve araştırma merkezini içeren, insanların çeşitli materyaller ve kültürel etkinliklerle İslam tarihi hakkında bilgi edinebileceği İslam Müzesi’ni inşa etmek gibi 2030 Vizyonu’na uygun olarak, topraklarında köklü bir kültürel hedefe doğru ilerliyor. Konut projeleri de dün açıklanan kalkınma paketinin bir parçası olurken, vatandaşların ev sahibi olma oranını arttırma planları ışığında 15 konut projesi başlatılacak.

Bununla birlikte, Kral Halid Uluslararası Havalimanı'nın geliştirilmesi de dâhil, ulaştırma ve iletişim sektörlerine yönelik yüzlerce proje de kalkınma paketinde yer alıyor.

Eğlence ve çevre konusunda ise, Riyad'ın güney bölgelerinde su parkları, yeşil bahçeler ve yürüyüş parkurlarını içeren projelerle birlikte 315 bin metrekarelik bir alanı kapsayacak bir çevre projesi de yer alıyor. Söz konusu projelerde sağlık, spor ve medya girişimlerine de yer verildi.