Riyad ve Pekin arasında birçok anlaşma imzalandı

24 Şubat 2019
Pekin
 
Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Pekin’deki Büyük Halk Salonu’nda, Çin Başbakan Yardımcısı Han Zheng ile Suudi Arabistan-Çin Üst Düzey Ortak Komitesi'nin üçüncü oturumuna başkanlık etti.

Toplantıda, Suudi Arabistan ve Çin ilişkileri gözden geçirilirken, iki dost ülke arasındaki ilişkileri gelişme fırsatları ele alındı.

Suudi Arabistan-Çin Üst Düzey Ortak Komitesi'nin üçüncü oturumunda Suudi tarafına Veliaht Prens Muhammed bin Selman başkanlık ederken, Çin tarafının başkanlığını ise Başbakan Yardımcısı Han Zheng yürüttü.

Ortak Komite’nin üçüncü oturumunda, iki ülke arasındaki ortak işbirliği fırsatları ile siyasi ve güvenlik konularında koordinasyon alanları tartışılırken, ticaret, yatırım, enerji, kültür ve teknolojide işbirliğinin artırılması da değerlendirildi.

Toplantıda ayrıca, Suudi Arabistan’ın 2030 Vizyonu çerçevesi ile Çin’in Kemer ve Yol girişimleri kapsamında iki ülke arasındaki ortaklık fırsatları gözden geçirildi.

Muhammed bin Selman ve Han Zheng,  Suudi Arabistan-Çin Üst Düzey Ortak Komitesi'nin üçüncü oturumunun ardından toplantı tutanaklarını imzaladı.

Toplantının ardından, Suudi Arabistan ve Çin arasında yatırım projeleri ve ikili işbirliği anlamında çeşitli anlaşma ve mutabakat zaptları imzalandı.

Söz konusu anlaşma ve mutabakat zaptları

-Suudi Arabistan ve Çin hükümetleri arasında deniz taşımacılığında işbirliğini öngören anlaşma, Suudi Arabistan Ticaret ve Yatırım Bakanı Macid el- Kasbi ve Çin Ulaştırma Bakanı ‎
Li Xiaopeng‎
tarafından imzalandı.

-Suudi Arabistan Enerji Sanayi ve Maden Kaynakları Bakanlığı ile Çin Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu (NRDC) arasında, yatırım ve üretim kapasitesinde işbirliği yapılmasını öngören mutabakat zaptı, Suudi Arabistan Enerji Sanayi ve Maden Kaynakları Bakanı Halid el-Falih ve Çin Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu Başkan Yardımcısı Jie Ning tarafından imzalandı.

-Suudi Arabistan Ticaret ve Yatırım Bakanlığı ile Çin Ticaret Bakanlığı arasında, ticaretin kolaylaştırılması amacıyla bir çalışma grubu kurulması konusunda hazırlanan mutabakat zaptı, Suudi Arabistan Ticaret ve Yatırım Bakanlığı Müsteşarı Abdurrahman el-Harbi ve Çin Ticaret Bakan Yardımcısı Qian Keming tarafından imzalandı.

-Suudi Arabistan Kalkınma Fonu ve Çin Maliye Bakanlığı arasında, Jilin eyaletindeki Yanbian şehrinde bulunan üç hastanenin inşası ve donanımına yönelik devlet kredi anlaşması Suudi Arabistan Dış İlişkilerden Sorumlu Devlet Bakanı Adil el Cubeyr ve Çin Maliye Bakan Yardımcısı Zou Jiayi tarafından imzalandı.

-Suudi Kalkınma Fonu ile Çin Maliye Bakanlığı arasında, Siçuan bölgesinde yer alan Yian, Baoshanq ve Lushan şehirlerinde depremden etkilenen alanların yeniden inşası konusunda devlet kredisi anlaşması, Suudi Arabistan Dış İlişkilerden Sorumlu Devlet Bakanı Adil el Cubeyr ve Çin Maliye Bakan Yardımcısı Zou Jiayi tarafından imzalandı.

-Suudi Arabistan İçişleri Bakanlığı ve Çin Kamu Güvenliği Bakanlığı arasında, siber suçlarla mücadelede işbirliğini öngören anlaşma, Suudi Arabistan İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Dr. Nasır el-Davud ve Çin Kamu Güvenliği Bakan Yardımcısı Lin Rui tarafından imzalandı.

-Suudi Arabistan Kalkınma Fonu ve Çin Ulusal Enerji Ajansı arasında, yenilebilir enerji alanında yatırım konulu mutabakat zaptı, Suudi Kalkınma Fonu Genel Müdürü Yasir er-Rumayyan ve Çin Ulusal Enerji Ajansı Başkan Yardımcısı Lee Vanerungs tarafından imzalandı.

-Suudi Arabistan Devlet Güvenliği Başkanlığı ve Çin Kamu Güvenliği Bakanlığı arasında terörle mücadelede işbirliği konusundaki toplantı tutanakları, Suudi Arabistan Genel Soruşturma Dairesi Genel Müdür Yardımcısı Abdullah el-Karni ve Çin Kamu Güvenliği Bakan Yardımcısı Lin Rui tarafından imzalandı.

-Suudi Arabistan Fikri Mülkiyet Kurumu (SIPO) ve Çin Ulusal Fikri Mülkiyet Hakları Komisyonu (CNIPO) arasında fikri mülkiyet hakları alanında işbirliğini öngören mutabakat zaptı, SIPO Genel Başkanı Dr. Abdulaziz el-Suvaylem ve CNIPO Başkanı Shen Changyu tarafından imzalandı.

-İki ülke arasında yenilenebilir enerji projelerine yatırım yapılmasını öngören mutabakat zaptı, Suudi Arabistan Aqua Enerji Şirketi Başkanı Muhammed Abuniyan ve İpek Yolu Fonu Genel Müdürü Wang Yanqi tarafından imzalandı.

-Rafine ürünler, Etilen ve Bar-Eilin (PX) üretimi için Ji Jiang Petrokimya projesinin yüzde 9'unun Aramco tarafından devralınmasına ilişkin işbirliği anlaşması, Suudi Aramco Başkanı Amin Naser ve Zhushan Belediye Başkanı Hezhong Wei tarafından imzalandı.

-Suudi Aramco,  Kuzey Çin Endüstri Şirketi (Norinco) ve Liaoning eyaletindeki Xinzheng Yatırım Şirketi arasında, ince kimyasallar ve malzeme mühendisliği konusunda ortak şirket kurulmasını öngören anlaşma, Suudi Aramco Başkanı Amin Naser,  Liaoning Valisi Tang Bijun ve Norinco Başkanı Kaihei Jia tarafından imzalandı.