S. Arabistan, ilk euro cinsinden tahvil ihracını gerçekleştirdid

02 Temmuz 2019

Riyad
 
Suudi Arabistan, euro cinsinden ilk tahvil ihracı için ABD merkezli yatırım bankası Goldman Sachs ve Fransa merkezli finans kuruluşu Societe Generale ile yaptığı anlaşmanın ardından küresel koordinatör olarak BNP Paribas Bank ile Morgan Stanley, tahvil ihracı direktörü olarak da Suudi Arabistan merkezli Samba Bank’ı görevlendirdi. Suudi yönetimi, söz konusu görevlendirmelerin ardından ilk euro cinsinden tahvil ihracı işlemini gerçekleştirdi.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, 8 ila 20 yıl vadeli euro cinsinden tahvil ihracı planını duyurmasının ardından Suudi Arabistan’ın “A+” olan notunu, “A1”e yükseltti.

Euro cinsinden tahvil ihracı piyasası, yatırımcılarının çeşitliliği, yeni kurumları ve portföyleriyle diğer piyasalardan ayrılıyor. Suudi Arabistan’ın farklı pazarlara girebilme yeteneği, faydalanıcılarının ve Suudi Arabistan’ın şu an dolar piyasasındaki değeriyle karşılaştırıldığında fon kaynaklarının çeşitliği açısından dolar piyasasına oranla daha fazla imkan sunan euro piyasasına erişimini sağladı. Her ne kadar euro piyasası genel olarak dolar piyasası kadar büyük olmasa da özel sektördeki Suudi ihracatçılara yeni kapılar açması bekleniyor.