Saudi Aramco, ülke borsasında işlem görmeye başladı

11 Aralık 2019
Tarihin en yüksek değerli halka arzını gerçekleştiren Suudi enerji devi Saudi Aramco, bugün ülke borsası Tadawul'da işlem görmeye başladı.

32 riyalden (8,53 dolar) işlem görmeye başlayan Aramco hisseleri, Riyad'daki işlemlerde yüzde 10 yükselerek günlük limitine ulaştı.

17 Kasım’da başlayıp, 4 Aralık’a kadar devam eden talep toplama sürecinde 25,59 milyar dolar gelir elden Saudi Aramco'nun tek başına Tadawul’u dünyanın en büyük dokuzuncu borsası yapması bekleniyor. 

Sabah açılan borsanın hisseleri 09:30’da 32 riyalden (8,53 dolar) işlem görmeye başladı. Açılıştan sonra ise 35,2 riyale (9,39 dolar) kadar ulaştı. 

Böylelikle talep toplama döneminde 1, 7 trilyon dolarlık piyasa değerine ulaşarak teknoloji devi Apple’ı dâhi geçen Saudi Aramco, Tadawul sahnesine çıktıktan sonra 1,88 trilyon dolara kadar yükseldi. 

Tarihin en büyük halka arzı 

İlk kez 2016’da duyurulan Saudi Aramco'nun halka arzı geçen hafta tamamlanmıştı. 

Üç yıl önce yüzde 5’inden fazlasını halka arz edeceğini duyuran Saudi Aramco, geçen zaman içerisinde bu fikrinden geçerek yüzde 1,5’ini halka arz etmişti. 

Bu kısım için kurumsal yatırımcılardan 106 milyar dolar ve bireysel yatırımcılardan 119 milyar dolar değerinde teklif gelmişti.

Saudi Aramco’nun yapılan açıklamada 25,59 milyar dolar gelir elde edildiği belirtildi. Bu, online alışveriş imparatorluğu AliBaba’nın halka arzının bile üzerine çıkarak en yüksek değerli halka arz olarak tarihe geçti.