Suudi Arabistan Eğlence Merkezi Olacak

24 Ocak 2019
Abdulhadi Habtur/Riyad
Eğlence İdaresi Yönetim Kurulu Başkanı Türki Al-i Şeyh, kurulun yarışma, tiyatro, sirk ve macera yarışı gibi çeşitli unsurlara odaklandığını açıklayarak bunun yanı sıra uluslararası eğlence etkinliklerinin cazibe merkezi haline gelmesi ve yeni Suudi yetenekleri keşfetmenin de stratejileri arasında yer aldığını ifade etti.

Al-i Şeyh, Riyad'da Suudi Arabistanlı Bakanlar ve Arap sanatının önde gelen isimlerinin katıldığı basın toplantısında, Eğlence İdaresi'nin amacının Suudi Arabistan'ı küresel düzeyde en iyi dört eğlence ülkesinden biri haline getirmek olduğunu duyurdu.

Bu yarışmaların ve etkinliklerin yapılması için gerekli sözleşmelerin imzalandığını ifade eden Eğlence İdaresi Yönetim Kurulu Başkanı, sözkonusu girişimlere önümüzdeki dönemde başlanacağını öngörüyor.

Al-i Şeyh, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman tarafından desteklenen ve on yıllar boyu sürecek olan eğlence sektöründeki yatırım için kapılarının tüm Suudi, Arap ve uluslararası yatırımcılara açık olduğunu söyledi.

Al-i Şeyh şöyle devam etti: "On binlerce kişiyi istihdam edecek ve ekonomiye milyarlarca riyal katkı sağlayacak olan bu sektör, Suudi Arabistan için altın fırsat. Bölgedeki yerel, Arap, İslami ve uluslararası şirketleri, Suudi Arabistan'ın eğlence sektöründe küresel çapta ilk dörde girmesi doğrultusundaki hedeflerini gerçekleştirmek için yatırıma çağırıyoruz."

Al-i Şeyh, tüm etkinliklerde ve önümüzdeki dönemde düzenlenecek olan yarışmalarda Suudi geleneklerine, göreneklerine ve hassasiyetlerine saygı gösterileceğinin altını çizdi.

İslami yarışmalar da düzenlenecek

Al-i Şeyh, şu ifadeleri kullandı: "Ramazan ayında, Suudi Arabistan İslam İşleri Bakanlığı ile Hac ve Umre Bakanlığı'nın gözetiminde yarışmalar düzenlenecek. Bunlardan bazıları, Kur'an-ı Kerim tilavet yarışması -kazanana 5 milyon riyal ödül verilecek- Medine-i Münevvere'de ezan okuma yarışması, Mekke'den Medine'ye 'hicret' yarışmasının yanı sıra Suudi ordusundan özel bir ekibin de katılacağı yüzme, atış ve binicilik yarışmaları düzenlenecek."

Eğlence İdaresi Başkanı, eğlence konusunda uzmanlaşmış belediyelerin ilgisini çekerek, Riyad'da üç uluslararası fuar düzenlemeyi planladıklarını söyledi.

Al-i Şeyh, "Adli ve tıbbi muayene şartıyla İçişleri ve Sivil Savunma Bakanlığı ile koordineli bir şekilde liderlik becerisi bulunan gençlik kapasitesi oluşturacağız. Bunun yanı sıra Riyad, Kassim ve Ala'da çöl zorluklarını Spor İdaresi ile birlikte aşarak, küresel düzeyde fuarlar düzenleyeceğiz.

Al-i Şeyh gelecek Şubat ayında Eğlence İdaresinin Suudi Arabistan sanatını ödüllendireceğini açıkladı. 

Sanatçılar ödüllendirilecek

Dünyaca ünlü şarkıcı Muhammed Abduh'nun Prens Bedr bin Abdulmuhsin tarafından ödüllendirileceğini duyuran Al-i Şeyh bunun yanı sıra hayatını kaybeden sanatçılar Talal Meddah ve Ebu Bekir Salim'in hologram tekniği ile sahnede canlandırılarak ödüllendirileceğini" söyledi.

Al-i Şeyh'e göre, yeni strateji kapsamında Riyad ve Cidde’de iki büyük eğlence platformu kurulması için büyük bir şirket ile anlaşma imzalandı. Bu platformlarda restoran ve toplantı alanları yer alacak. Bir başka şirket ise ülke genelinde 18 bölgede platform yapımını üstlenecek.

Al-i Şeyh, Eğlence İdaresi'nin canlı müzik, konser ve doğaçlama komedi için restoran ve kahvehanelere ruhsat vermeye başladığını açıkladı. Al-Şeyh şöyle konuştu: “Rusya, Fransa, Tayland ve Mısır’ın yaptığı gibi tiyatro, sirk ve çok sayıda gösterinin dahil olduğu programlar düzenleyerek Suudi yeteneklerini keşfedeceğiz.”

Al-i Şeyh, yeni stratejilerinde komedi gösterilerine, mobil parklara, interaktif şovlara, elektronik oyunlara, televizyon yarışma programlarına, (Takeshi’s Castle gibi), labirent maceralarına, ses, yetenek ve bilgi yarışmalarına odaklandıklarını açıkladı.

Eğlence İdaresi Başkanı, Arap komedisinin öncü ismi Adil İmam ile, Suudi Arabistan’da ilk defa sahne alması için görüşmeler yaptığından söz ederek, sanatçı Muhammed Hindi’nin ülkenin 22 farklı yerinde gösteri yapacağını duyurdu.