Suudi Arabistan G20 dönem başkanlığına başladı

02 Aralık 2019

Suudi Arabistan, 21-22 Kasım 2020 tarihleri arasında Riyad'da düzenlenecek olan G20 Liderler Zirvesi’ne kadar devam edecek olan G20’nin 2020 dönem başkanlığına dün başladı.

Veliaht Prens Muhammed bin Selman, ülkesinin G20 başkanlığına ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı;

“Suudi Arabistan G20 dönem başkanlığı sırasında, Japonya'nın grup başkanlığında Osaka'da başlatılan çalışmaları sürdürmeye ve küresel uzlaşmayı desteklemeye kararlıdır. Ortaklarımızla birlikte gelecekteki zorlukları aşmak amacıyla somut başarılar ve fırsatlar elde etmek için çaba göstereceğiz. Suudi Arabistan Asya, Avrupa ve Afrika gibi üç kıtanın kavşağında yer alıyor. G20'ye ev sahipliği yaparak MENA (Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesi) perspektifini vurgulamada önemli bir rol oynayacaktır.  Bunun, dünya uluslarını Suudi Arabistan’da ağırlarken uluslararası konularda küresel bir uzlaşma sağlamak için eşsiz bir fırsat olduğuna inanıyoruz” dedi.

Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan ise ülkesinin G20 Zirvesi’ne, Kral Selman bin Abdulaziz ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman rehberliğinde entegre bir program hazırladığını dile getirdi.

Suudi Arabistan, G20 başkanlığı sırasında üç ana temayı içeren ‘21. yüzyılın fırsatlarını herkes için değerlendirme’ hedefine odaklanacak.

Söz konusu üç ana tema ise şunlar;


- Tüm bireylerin, özellikle de kadınlar ile gençlerin çalışması ve gelişmesini sağlayan koşullar yaratarak insanı güçlendirme.

- Gıda ve su güvenliği, iklim, enerji ve çevre ile ilgili işbirliği içinde çaba sarfaderek gezegeni korumak.

- İnovasyon ve teknolojik ilerlemenin faydalarını paylaşmak için cesur ve uzun vadeli stratejiler benimseyerek yeni ufukların şekillendirilmesi.

Dışişleri Bakanı daha önce  verdiği demeçte, G20’nin Suudi Arabistan'daki mevcut oturumunun 21. yüzyılın zorluklarının üstesinden gelmeye odaklanacağını belirtmişti.

Suudi Arabistan’ın G20 başkanlığı döneminde 100'den fazla toplantı ve konferansa ev sahipliği yapacağını dile getiren Prens Faysal, G20'nin iş dünyası ayağı B20, Kadın Grubu W20, Gençlik Grubu Y20, İşçi Grubu L20, Düşünce Grubu T20, Bilim Grubu S20 ve Sivil Toplum Grubu C20 gibi alt birimlerin toplantılarının düzenleneceği bilgisini vermişti.