Veliaht Prens, Kral Abdullah Limanı'nın açılışını gerçekleştirdi

12 Şubat 2019
Rebiğ

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, dün, Kral Abdullah Ekonomi Şehri'ne yaptığı ziyarette, Kral Abdullah Limanı’nın açılışını gerçekleştirdi.

Rebiğ’deki bu liman, Suudi Arabistan’ın ve bölgenin özel sektör tarafından geliştirilen, yönetilen ve işletilen ilk limanı olma özelliğini taşıyor.

Suudi Arabistan Ulaştırma Bakanı Nebil el-Amudi, açılış töreni sırasında yaptığı konuşmada, “Bugün bu ulusal projeyi gerçekleştirebilmiş olmamızı, öncelikle Allah-u Teala’ya ardından ülkenin gelişimine katkıda bulunacak her türlü girişimi büyük bir coşku ile karşılayan Kral Selman bin Abdulaziz ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın verdiği desteğe borçluyuz” ifadelerini kullandı.

“2030 Vizyonu’nu onaylamasıyla büyük bir ulusal sıçramaya şahitlik ediyoruz”

Limanın sahibi ve geliştiricisi, Liman Geliştirme Şirketi (Ports Development Company - PDC) Yönetim Kurulu Başkanı Salih bin Ladin de açılış konuşmasında, “Kral Abdullah Limanı, gelişimi sırasında önemli dönüm noktalarından geçti. Bugün Kral Selman bin Abdulaziz başkanlığındaki Bakanlar Kurulu’nun Suudi Arabistan 2030 Vizyonu’nu onaylamasıyla büyük bir ulusal sıçramaya şahitlik ediyoruz. Bununla birlikte yine bugün Veliaht Prens’in limanı resmen açtığı günlere tanık oluyoruz. Büyük bir lojistik platform ve ülkedeki taşımacılık sektörünün kilit unsurlarından biri olmayı sabırsızlıkla bekliyoruz. Bu liman, her alanda büyük yatırımları ülkemize çekmeye ve Suudi Arabistan’ın coğrafi konumundan yararlanarak küresel ticaretteki payını artırmasına katkıda bulunacağına inanıyoruz” şeklinde konuştu.

MSC’nin Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Gianluigi Aponte ise konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Stratejik konumu sebebiyle uluslararası ticaret için büyük bir lojistik platform olma potansiyeli bulunan Kral Abdullah Limanı’nın, Suudi Arabistan ve Körfez bölgesinin ekonomik büyümesine ve sosyal gelişimine etkin bir şekilde katkısı olacağını düşünüyoruz. MSC olarak biz, Kral Abdullah Limanı’nın bu bölgenin konteyner taşımacılığının yanı sıra liman çalışmalarımızı gerçekleştirmek için mükemmel bir fırsat sunduğuna ve müşterilerimize verdiğimiz hizmetin büyümesine ve gelişimine katkı sağlayacağına inanıyoruz.”

Öte yandan açılış töreninde limanla ilgili taraflar arasında imzalanan birkaç mutabakat zaptının duyurusu da yapıldı. Bu imzalardan biri, Kral Abdullah Liman İdaresi ile Suudi Arabistan Hava Kargo İdaresi arasında atıldı. 2030 yılına kadar 10 milyar riyallik hacme ulaşması beklenen bu mutabakat zaptı ile Suudi Arabistan’da ilk kez limancılık sektörü ile havacılık sektörü arasında karadan-havaya bir köprü oluşturuldu. Bu adımın, başta e-ticaret olmak üzere çok sayıda sektöre olumlu yansımaları olması ve Suudi Arabistan’ın bölgenin lojistik merkezi olma yolundaki adımlarını güçlendirmesi bekleniyor.

Bir diğer imza ise petrokimya ihracatında büyük bir lojistik platform olarak kabul edilen Kral Abdullah Limanı’nın idaresi ile Petro Rabigh Şirketi arasında atıldı. Anlaşmanın, Suudi Arabistan’ın ihracatta rekabet edebilirliğini artırması ve Kızıldeniz'deki petrokimya ihracatı için bir platform haline gelmesine katkıda bulunması bekleniyor.

Bir başka mutabakat zaptı ise Ulusal Konteyner Terminali Şirketi (National Conteiner Terminal Company - NCT) ile liman idaresi arasında imzalandı. Bu anlaşma ile limanın kapasitesi, 7 milyon konteynera kadar genişletilerek, Kızıldeniz’deki en büyük konteyner terminali haline gelecek.

Öte yandan liman ile denizcilik şirketi Huta Group arasında limanın kuzey havzasında kazı çalışmalarının başlatılması için bir anlaşma yapıldığı bildirildi. Bu anlaşma ile limanın 10 milyon konteynerlık kapasitesine 15 milyon ton yük eklenecek.

Kral Abdullah Limanı, Suudi Arabistan’ın dünya standartlarında bir limana duyduğu ihtiyacı giderecek iddialı bir vizyon temelinde inşa edildi. Liman, nüfusun ürün ithalatındaki ihtiyacını karşılayabilecek kapasitede olmasının yanı sıra Suudi Arabistan’ın dünya pazarlarına yönelik ihracatındaki artışı da karşılayabilecek.

Kral Abdullah Limanı, Suudi Arabistan hükümeti tarafından petrole bağımlı olmayan ve ülkenin rekabetçiliğini artıran bir ekonomi için başlatılan 2030 Vizyonu ile tamamen uyumlu. Bununla birlikte liman, ülkenin sosyal ve ekonomik gelişimine de katkıda bulunurken limanda işçiler hariç Suudi çalışan sayısı yüzde 61,5’e ulaştı.

Liman, ihracatçılara ve ithalatçılara entegre hizmetler sunan en büyük 8 nakliye hattını kapsıyor. Gelişim planı istikrarlı bir hızla büyüyen liman, dünyanın önde gelen limanlarından biri olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Gelişmiş tesisleri, montaj alanına ve lojistik merkezine olan yakınlığıyla liman, müşterilerine lojistik destek sağlamayı ve arzulanan büyümeye ulaşmayı hedefliyor. 13 milyar riyali aşan yatırımlar bulunan liman ile denizcilik şirketleri, bankalar ve liman işletmeciliği yapan uluslararası şirketler arasında birçok ortaklık kuruldu.

Ekonomik Şehirler İdaresi (ECA) tarafından temsil edilen devlet, Kral Abdullah Limanı'nın sorunsuz çalışmasını sağlamak için limanın faaliyetlerine katılan tüm devlet kurumlarını denetler, düzenler ve koordine eder. Ortadoğu'daki en yeni altyapı projelerinden biri olan liman, devlet ve özel sektör arasındaki ortaklığın başarılı bir örneğidir.