AGİT, Türkmenistan'da sınır ötesi ticaret ve transit ticareti teşvik ediyor

28 Mayıs 2020

27 Mayıs 2020 tarihinde Aşkabat'ta AGİT tarafından organize edilen, demiryolu ve karayolu ile taşınan transit mallar için sınır geçişi kolaylaştırma konulu online eğitim konferansı yapıldı. Eğitim, merkezin Orta Asya bölgesinde sınır ötesi ticaret ve transit ticareti teşvik etmeye odaklanan” Türkmenistan'da Devlet sınır hizmet kapasitelerinin güçlendirilmesi " konulu bütçe dışı projesi çerçevesinde düzenlenmiştir.

Çevrimiçi eğitimin amacı, katılımcıları transit malların demiryolu ve karayolu sınır geçişinin güvenliği, halk sağlığı, teknik, ekonomik ve çevresel yönleri ile ulaşım altyapılarının bilgisayarlaştırılması ve dijitalleştirilmesi ile tanıştırmaktır. Ticaretin kolaylaştırılması disiplinler arası bir yaklaşım gerektirdiğinden, Eğitim dört Devlet kurumunun temsilcilerini bir araya getirdi.

AGİT'in Aşkabat'taki Merkezi Başkanı Natalya Drozd açılış oturumunda şunları söyledi: "Türkmenistan, komşularıyla daha iyi bağlantı kurmak ve daha birçok ülke ile işbirliğini çeşitli bölgesel platformlar aracılığıyla artırmak için yeni büyük ölçekli bölgesel altyapı çerçevelerinin oluşturulması için sürekli çaba sarf ediyor.”

O da dijital çağda kaydetti, sınır ötesi malların taşınması gönderme içerdiğinden, transit ve alıcı ülkeler, ilgili sınır ve gümrük kurumları tarafından kullanılan yazılım sistemleri uyumlu ve kolay malların geçişini kolaylaştırmak için yapmak önemlidir. Sürdürülebilir kalkınma için uluslararası işbirliği sağlanması için ulaşım ve transit koridorların rolü Birleşmiş Milletler Genel Kurul kararları yansıması “olarak”uluslararası modlu transit koridorları geliştirilmesi, sürdürülebilir ulaşım ve ev sahibi ülkenin girişimleri desteklemek amacıyla böyle bir organizasyon düzenledik.”

Ticaret ve Kalkınma, AB, BM Konferansı Rusya Federasyonu ve temsilcileri, uluslararası uzman-Sınır Yönetimi Programı tarafından finanse edilen Orta Asya, Uluslararası Ticaret Merkezi, Viyana'da AGİT Sekreteryası, Uluslararası Karayolu Taşımacılığı Birliği ve Dünya Gümrük Örgütü transit mallar için sınır geçişi kolaylaştırma üzerine çeşitli konuları kapsıyordu.

Uzmanlar, sınır geçişi ve gümrük prosedürlerinin etkin bir şekilde uyumlaştırılması için teknolojilerin geliştirilmesinin ve gerçek zamanlı bilgi paylaşımının önemini vurguladı. Bu, transit malların sınır ötesi düzgün bir şekilde hareket etmesini sağlayacaktır.

Eğitim, Almanya ve Norveç hükümetlerinin mali desteğiyle düzenlendi.

Kaynak: BT