BDT Ekonomik Konseyi'nin 81. toplantısı Moskova'da yapıldı

19 Mart 2019

15 Mart tarihinde Bağımsız Devletler Topluluğu Ekonomik Konseyi'nin 81. toplantısı, Rusya’nın başkenti Moskova’daki Dünya Ticaret Merkezi’nde yapıldı. Toplantının gündemi, BDT üye devletlerinin ekonomik işbirliğinin çeşitli alanlarını kapsayan konuları içerdi.
BDT ülkelerinin Başbakan Yardımcıları, BDT üye devletlerinin Parlamentolar Arası Meclisi ile birlikte BDT Yürütme Komitesi tarafından sunulan bilgi güvenliğini sağlama stratejisi taslağını onayladı. Onaylanan proje, BDT ülkelerinin bilgi güvenliğini sağlamadaki işbirliğinin amaçlarını, ilkelerini ve ana alanlarını kapsamaktadır. Belge, BDT Dışişleri Bakanları Konseyine ve BDT Devlet Başkanları Konseyine sunulacak.
BDT ülkelerinin Tüketici Haklarını Koruma Danışma Konseyi, BDT ülkelerinde elektronik ticaret alanındaki başarıları ve sorunları analiz etti ve bir dizi öneride bulundu. Ekonomik Konsey toplantısı sırasında, BDT ülkelerinde tüketicilerin elektronik ticaret alanındaki haklarının sağlanması konusu ele alındı.
Toplantının gündemi, malları sınırlar arasında taşırken gümrük prosedürlerinin basitleştirilmesini kolaylaştıracak konular ele alındı. Heyet başkanları Hizmetlerde Serbest Ticaret Anlaşması'nın hazırlanmasını değerlendirdi. Ek olarak, toplantıda bir dizi finansal ve organizasyon konusu ele alındı.
Ekonomik Konsey toplantısında incelenen taslak belgelerin altısı, BDT Konseyi Hükümet Başkanları tarafından değerlendirilmek üzere sunulacaktır.
BDT Ekonomik Konseyi’nin bir sonraki toplantısının 21 Haziran 2019’da yapılması planlanıyor. Bu toplantıda, BDT başkanlığını yürüten Türkmenistan’ı temsilen maliyeden sorumlu Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Goçmurat Muradov katıldı.

Kaynak: Atavatan Türkmenistan Haber Bülteni