Belarus, Türkmenistan pazarındaki varlığını arttırmayı planlıyor

14 Ekim 2019

Belarus’un Türkmenistan’a yeni atanan Büyükelçi Vyaçeslav Beskostıy, Türkmenistan Devlet Başkanı’na güven mektubunu sundu.
Belarus’un Belta haber ajansının bildirdiğine göre, Belarus, Türkmenistan pazarındaki varlığını arttırmayı planlıyor. Belarus’un Türkmenistan Büyükelçisi gazetecilere verdiği demeçte, bu yılın 8 ayında, ülkeler arasındaki ticaret 15,4 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Büyükelçi, Belarus ve Türkmenistan’ın ticaret hacminde ulaştığı en yük rakamın 2013 yılında 319 milyon dolar olduğunu belirtti. Bundan sonraki dönemde Türkmenistan ile münasebetlerini genişletmeyi hedeflediklerini söyleyen Büyükelçi, Belarus ürünlerinin Türkmen pazarına arzını artırmaya çalışacaklarını belirtti.
MAZ kamyonları ve traktörleri için büyük bir talep olduğunu belirten Büyükelçi, Belarus ile Türkmenistan’ın Garlık potasyum maden tesisi dolayısıyla oluşan konularda uzlaşma bulabileceklerini kaydetti. Bunu Türkmenistan Devlet Başkanı ile yaptığı görüşmede de gördüğünü ifade etti. Büyükelçi, 10 Ekim tarihinde Aşkabat’a Başbakan Yardımcısı İgor Lyaşenko öncülüğündeki heyet geleceğini, bu heyette Garlık potasyum maden tesisini inşa eden Belarus kurumlarının yetkililerinin yer alacağını ifade etti. Belarus heyetinin, bu projeyi ilerletmek için teklif paketi ile geleceğini belirtti.
Belarus Büyükelçisi, 10-11 Ekim tarihlerinde Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko’nun BDT Devlet Başkanları Zirvesi için Aşkabat’ta olacağını ifade etti. Belarus’un Türkmenistan’a yeni atanan Büyükelçi Vyaçeslav Beskostıy aynı zamanda Türkmenistan Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Raşid Meredov ile de bir araya geldi.