BM ve Türkmenistan ozon tabakasına zarar veren maddeleri azaltmak için ortak proje yürütüyor

13 Şubat 2019

Birleşmiş Milletler Sınai Kalkınma Örgütü (UNIDO), Türkmenistan'da ülkedeki hidrokloroflorokarbonların (HCFC'lerin) aşamalı olarak azaltılması konusunda ortak bir proje yürütüyor, Trend, Neutral Turkmenistan gazetesine atıfta bulundu.

Bu projenin bir parçası olarak, Türkmenistan Tarım ve Çevre Koruma Bakanlığı'na bağlı Ulusal Ozon Merkezi uzmanları, ülkenin Devlet Gümrük Hizmetlerinin çalışanları için bir seminer düzenledi. Hedef kitleye, uluslararası anlaşmalar ve ozon tabakasının korunmasına ilişkin ulusal mevzuat hakkında genel bilgi verildi.

Bu bağlamda, gümrük memurlarının yasaklanmış veya düzenlenmiş ozon tüketen maddeler (ODS) içeren maddelerin ve karışımların ithalat ve ihracatını kontrol etmedeki rolüne vurgu yapılmıştır.

Genel bakış ayrıca, ithalat kotalarını, ruhsatlandırma şemasını, soğutucu akışkan içeren ithal ekipman muhasebesinin ve ayrıca temiz ve ODS içeren karışımlar için kod sisteminin de yansıtıldığını belirtti.

Ulusal Ozon Merkezi, Montreal Standart Protokolü uyarınca düzenlemeye tabi olan freonların kullanımını kontrol eden Türk Standartları Devlet Hizmeti, Türkmenhimiya Devlet Endişesi, ülkenin emtia değişimi, uluslararası kuruluşlar ile aktif olarak etkileşime giriyor.

2018 Eylül'ünde, ana ODS’nin yüzde 99,95’inin 1995’ten bu yana Türkmenistan’da kullanılmasının yasaklandığı bildirildi. Kontrollü kullanımda kalan R-22 soğutucusunun 2040 yılına kadar dolaşımdan çekilmesi planlanıyor. Sonraki yıllarda HCFC'ler.

Ülke bir lisanslama sistemi sundu. 2009 yılında "Ozon tabakasının korunmasına ilişkin yasa" kabul edildi. İthalat ve ihracatın ODS tüketiminin kapsamlı bir şekilde kontrol edilmesi için yasal belgeler geliştirilmiştir. Çoğu ODS, küresel ısınmaya aktif olarak katkıda bulunan gazlardır. Uzmanlar, ODS emisyonlarının azaltılmasının sera gazı emisyonlarında önemli bir azalmaya ve bunun sonucunda iklim değişikliği süreçlerinin tutulmasına yol açtığını belirtti.

Kaynak: nCa Türkmenistan News Bülletin