Dünya Bankası heyeti Türkmenistan'da

06 Mart 2019

5 Mart 2019 tarihinde, Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı'nda Orta Asya Bölge Direktörü ile Dünya Bankası Bölge Müdürü Lilia Burunciuc ve Türkmenistan Dünya Bankası Ülke Müdürü Sayın Jan-Peter Olters ile toplantı yapıldı.

Toplantının başlangıcında, Dünya Bankası temsilcileri toplantıyı organize etmekten dolayı teşekkür etti ve Türkmenistan ile Dünya Bankası arasında işbirliği geliştirme potansiyeli olduğunu belirtti. Taraflar mevcut işbirliğini, özellikle de Dünya Bankası'nın, Türkmenistan’ın bu yıl başkanlık ettiği Uluslararası Aral Denizi’ni Koruma Fonu’ndaki faaliyetlerine yardımlarını tartıştı. Banka temsilcileri, bölgesel düzeyde işbirliğinin geliştirilmesine büyük ilgi duydular ve Türkmenistan’ın komşu Afganistan’a yardım projelerini takdir ettiler.

Ayrıca, işbirliği yollarının çeşitlendirilmesi konuları tartışılmıştır. Banka temsilcileri, dijital ekonomi, lojistik, enerji, su kaynakları ve hidrometeoroloji alanındaki projeler çerçevesinde işbirliğini genişletmeyi önerdi. Elbette bu alanların geliştirilmesinde uluslararası uzmanlığın katılımı, Türkmenistan’ın politikasının ayrılmaz bir parçasıdır. Taraflar, bu tür faaliyetlerin ülkemizde gerçekleştirilen sosyal ve ekonomik reformlar ve Türkmenistan'da Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin uygulanması ile uyumlu olduğunu vurguladı.

Dünya Bankası temsilciliğinin, ülkedeki teknik yardım projelerini ve programlarını başarıyla uygulayan, uzun yıllardır Türkmenistan'da başarıyla çalıştığını not etmek faydalı olacaktır. Mevcut toplantıda, Dünya Bankası temsilcileri, özellikle enerji, ulaştırma, sağlık ve eğitim alanındaki projelerin uygulanması konusunda işbirliğinin geliştirilmesi konusunda Türkmenistan'ın önerilerini dikkate almaya hazır olduklarını doğruladılar. Ayrıca, Dünya Bankası'nın Türkmenistan'daki bankacılık sistemini mükemmelleştirme ve ülkedeki uluslararası finansal standartlara ulaşma konusundaki uzmanlık bilgisi önerildi.

Kaynak: nCa Turkmenistan News Bulletin