Dünya Petrol Piyasasının Türkmenistan ekonomisine etkisi,

26 Mart 2020

Cumhurbaşkanı Berdimuhamedov, 25 Mart 2020 Çarşamba günü DPM Meredov (petrol ve gaz) ve Devlet endişesi Turkmenneft Başkanı Baygeldiev ile bir toplantı yaptı.

Toplantının gündemini belirleyen Başkan, petrol ve gaz endüstrisinde muazzam çalışmaların yapıldığını, yeni alanların keşfedildiğini, modern tesislerin oluşturulduğunu, ancak aynı zamanda küresel doğanın zorluklarıyla karşı karşıya olduğumuzu söyledi.

Dünya pazarındaki petrol fiyatlarının sürekli dalgalandığını ve bunun dünya ekonomisi için sonuçları olduğunu söyledi. Ham petrol ve petrol ürünleri tüketiminde azalma olduğunu söyledi.

Berdimuhamedov, ülkemizin üretim ve finansal performansı üzerindeki etkiyle başa çıkmak ve petrol ve gaz sektörü için büyüme yörüngesini korumak için etkili önlemler geliştirmeye ihtiyaç olduğunu söyledi.

Bununla birlikte, Cumhurbaşkanı, dünya deneyiminden öğrenmeye devam etme ve dijital teknolojileri ve yönetim çözümlerini tanıtmanın temposunu ve endüstrinin kapsamlı modernizasyonunu ve çeşitlendirilmesini sürdürme ihtiyacı olduğunu söyledi.

Turkmenneft Başkanı, yeni mevduatların geliştirilmesinin hızlandırılmış bir hızda devam ettiğini bildirdi. Kuzey Goturtepe sahasındaki iki kuyunun yönlü sondajı için hizmet verilmesi için uluslararası ihale ilan edildi. Sonuçlarına dayanarak, ülkemiz için ekonomik olarak avantajlı bir teklif seçilecektir. Bu sondaj yöntemi, kuyuların verimliliklerini 2-3 kat artırmasına izin verir.

Yeni mevduatların aranması ve araştırılmasının da devam ettiğini bildirdi. Gizilgum ovasında, güney Uzynada-7'i 6,500 metrelik bir tasarım derinliğine sahip kuyunun delinmesi planlanmaktadır. Şu anda, Nebitgazylmytaslama Enstitüsü, araştırma sırasında daha önce burada tanımlanan üretken oluşumların geliştirilmesi için karşılık gelen bir proje hazırlamaktadır.

DPM Meredov, yakıt ve enerji sektöründeki işlerin durumu, “Türkmenistan'ın 2030'a kadar Petrol ve gaz endüstrisinin geliştirilmesi Programı” nın uygulanması, dünyadaki mevcut durumun kompleksinin ekonomisi üzerindeki olumsuz etkiyi önlemek ve bu alandaki uluslararası işbirliğini geliştirmek için alınan önlemleri bildirdi.

İşte başkanın sözlerinin özeti:
Petrol ve gaz sektöründeki çalışmaların etkinliğini sağlamak için entegre bir yaklaşım izlenmelidir. Yeni petrol sahalarının araştırılması ve hidrokarbon alanlarının verimliliğinin artması, ileri bilimsel temellere dayanmalıdır.

Sektördeki araştırma enstitüleri tarafından hazırlanan bilimsel gelişmelerin uygulanmasına büyük önem verilmelidir. Ayrıca, uluslararası en iyi uygulamaları kapsamlı bir şekilde kullanmak gereklidir.

Gelişmiş teknolojiler kompleksin çalışmalarına aktif olarak dahil edilmeli, yönetim sistemi dijitalleştirilmeli, yüksek nitelikli personelin eğitimine dikkat edilmeli, yeni petrol ve gaz sahalarının araştırılması ve geliştirilmesi sürdürülmeli ve petrol ve gaz işleme endüstrileri multidisipliner bir temelde geliştirilmelidir.

Türkmenistan Cumhurbaşkanı, yakıt ve enerji kompleksinin üretim potansiyeli, çok vektörlü gelişimi ve ihracat fırsatlarının genişletilmesi konusundaki çalışmaların gerçek yönlerini belirledi ve bunları uygulamak için önlemler almayı emretti.

Petrol ve gaz karmaşık teknik ve ekonomik göstergeler geliştirmek amacıyla, mantıklı bir şekilde mevcut üretim kapasitesini kullanmak ve endişeleri yapısal bölümler dijital teknolojileri madencilik sektöründe yabancı yatırım ve en son bilimsel başarıları ve etkin çekim giriş ile Çalışma Örgütü verimliliğini artırmak için gerekli olduğunu belirtti.

Devlet endişesi Türkmennebit, hidrokarbonların araştırılması, geliştirilmesi ve işlenmesi, yeni petrol yataklarının geliştirilmesi ve uzun vadeli sömürülen alanlarda artık petrol rezervlerinin çıkarılması için yatırımların çekilmesi de dahil olmak üzere uluslararası petrol ve gaz şirketleri ile yeni işbirliği biçimleri geliştirmelidir.

Üretim yapıları çalışmalarının etkin organizasyonun önemi üzerinde duruluyor, Devlet Başkanı petrol ürünleri için uluslararası piyasalarda çalışma, 2020-2025 için ülkenin sosyo-ekonomik kalkınma programının görevleri başarılı bir şekilde uygulanmasına katkıda bulunacak olan talep en ürün çeşitleri, belirlemek için pazar araştırması talimatını verdi.