Güney Gaz Koridoru, Türkmenistan ve Kazakistan'dan gaz taşıyabilir

15 Şubat 2019

Aboutenergy.com'a göre İtalyan gazetecilere verdiği demeçte, Azerbaycan gazının Avrupa'ya taşınmasını öngören Güney Gaz Koridoru, Türkmenistan ve Kazakistan'dan da gaz taşıyabilir.

“Avrupa Birliği ülkelerinin daha fazlasına ihtiyacı olursa, Türkmenistan ve Kazakistan'dan da gaz taşıyabiliriz” dedi.

Nasirov, Azerbaycan Şah Deniz 2 sahasından doğal gaz arzının kabaca dağıtılacağını belirtti: Türkiye'ye 6 milyar metreküp gaz; Arnavutluk'a yarım milyar (veya şartlara bağlı olarak daha fazla); Yunanistan'a bir milyar; IGB ara bağlantısıyla Bulgaristan'a bir başkası; “gerekirse” İtalya için 18 milyar metreküp kadar.

Arz zorunlulukları ışığında, Nasirov tarafından belirtildiği gibi, alternatif yok: “Her şey 2020'nin son çeyreğinden başlamalı”.

Güney Gaz Koridoru, AB için öncelikli projelerden biri ve 10 milyar metreküp Azerbaycan gazının Hazar bölgesinden Gürcistan ve Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşınmasını öngörüyor.

Güney Gaz Koridoru'nun ilk etabının başlatma töreni 29 Mayıs 2018'de Bakü'de yapılırken, TANAP'ın açılış töreni 12 Haziran 2018'de Eskişehir'de gerçekleştirildi.

Azerbaycan Şah Deniz sahasından çıkan gaz, Güney Gaz Koridoru'nun ilk bölümünden geçmiştir - Sangachal terminalinden genişletilmiş Güney Kafkasya Boru Hattına kadar.

Trans-Adriyatik Boru Hattı (TAP) ve Trans-Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı (TANAP) Türkiye-Yunan sınırına yakın zamanda bağlanmıştır.

Kaynak: nCa Türkmenistan News Bulletin