İran Dışişleri Bakanı Aşkabat’ta Türkmen gazının borç ödemesi konularını görüşecek

22 Nisan 2019

İran Dışişleri Bakanı Mohammad Javad Zarif, Nisan ayı sonlarında Aşkabat'ı ziyaret etmeyi ve Türkmenistan Cumhurbaşkanı Gurbanguly Berdimuhamedov ve Dışişleri Bakanı Rashid Meredov ile görüşmeyi planlıyor.

İran Dışişleri Bakanı’nın Türkmenistan’ın lideri ile görüşmesinde, Türkmen doğalgazının ödenmesindeki gecikme, sözleşmelerin restorasyonu ve fiyatlar konuşulması bekleniyor.

Türkmenistan ve İran, gaz sektöründe uzun zamandır devam eden ortaklardır. 2017 yılının sonuna kadar Türkmenistan kaynaklı doğal gaz ikili anlaşmalar ve İran Ulusal Gaz Şirketi ile yapılan sözleşme uyarınca İran'a teslim edildi. İran’ın Türkmenistan’a borcu yaklaşık 2 milyar dolar.

İran Dışişleri Bakanı'nın Cumhurbaşkanı Gurbanguly Berdimuhamedov ve Türkmen mevkidaşı ile yaptığı görüşmelerde, İranlılar tarafından Mary-Sarakhs enerji hattının inşası, Hazar Denizi'nin yasal statüsü ile ilgili Konvansiyonel altında elektrik ve demiryolu hizmetlerinde ikili ilişkilerin düzenlenmesi, kültürel ve insani işbirliğinin yanı sıra Türkmen gazının Ermenistan'a temini dahil olmak üzere bir dizi başka konunun ele alınması bekleniyor.

Kaynak: nCa news bulletin