OECD, Türkmenistan'da işletmelerin oluşturulmasının basitleştirilmesine yardımcı olmaya çalışıyor

04 Ağustos 2020

Trend, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), Avrupa İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) Avrasya Bölümü Başkanı William Tompson'un projesiyle Türkmenistan'da iş oluşumunu kolaylaştıracağını söyledi.

Tompson, Orta Asya'da girişimcilik için yasal ortamı geliştirmek amacıyla oluşturulan projenin halen devam ettiğini belirtti.

Türkmenistan'ın söz konusu projeye katılımı Şubat 2020'de kaydedildi. Önceki raporlar, bölgesel projenin Avrupa Birliği'nin mali desteği ile uygulandığını söyledi. Bu çerçevede, Türkmenistan ve diğer Orta Asya ülkelerinin hükümetlerine, girişimciliğin yasal ortamını iyileştirmek için tasarlanmış reformların öncelikli alanlarını belirlemek için analitik destek sağlanmaktadır.

OECD reform için çeşitli öncelikler belirlemiş ve bu yıl ve gelecek yıl için Türkmen hükümeti ile birlikte çalışmayı umuyor.

"Bunlar arasında yatırım mevzuatının modernizasyonu ve düzenlenmesi, Yatırım ve Tanıtım Teşvik Ajansı (ideal olarak yatırım politikası ve bakım sonrası hizmetlerin yanı sıra tanıtımda bir rol vardır); iş yaratma ve kayıt prosedürlerinin basitleştirilmesi ve özel şirketler için operasyonel ortamın iyileştirilmesi; idari yüklerin azaltılması (ruhsatlandırma, izinler, vb.), devlet ve özel sektör arasında daha üst düzey bir oyun alanı oluşturulması ve güvenilir ve hesap verebilir uygulamaların sağlanması ”dedi.

Son bahsedilen önceliğe atıfta bulunarak, bunun denetimlerin ve ilgili konuların gözetimi ile bir iş ombudsmanı oluşturulmasından faydalanabileceğini de sözlerine ekledi.

Bakan, bu projenin uygulanmasının Türkmenistan'ın çıkarıcı olmayan özel sektörü için faydalı olabileceğini söyledi.

Tompson, Türkmenistan'ın hidrokarbon ihracatına odaklanmanın yanı sıra, daha fazla ve daha iyi iş yaratmaya yardımcı olacağı için ekonomik faaliyet ve ihracatın çeşitlendirilmesinden faydalanabileceğini söyledi.

Kaynak: nCa News Bulletin