TAPI boru hattının Türkmen bölümü RINA uzmanları tarafından desteklenecek

06 Aralık 2019

Türkmenistan'ın ulusal gaz şirketi  "Türkmengaz " Devlet Kurumu, TAPI doğalgaz boru hattının Türkmen bölümü ile ilgili denetim ve proje destek hizmetleri için teknik danışman olarak RİNA'YI seçti. Yaklaşık 13 milyon ABD doları değerinde olan sözleşme, Türkmenistan genelinde 214 kilometrelik bir boru hattının inşası için iki kompresör istasyonu ile birlikte teknik danışmanlık ve destek hizmetlerini kapsamaktadır.

10 milyar ABD dolara mal olması beklenen TAPI (Türkmenistan-Afganistan-Pakistan-Hindistan) boru hattı 1,814 km uzunluğunda olacak ve Türkmenistan'dan Afganistan ve Pakistan'dan Hindistan'a gidecek boru hattı projesinin, Türkmenistan bölümü için yaklaşık bir milyar dolarlık bir bütçe ayrılmıştır. Bu proje Türkmenistan'dan küresel gaz hareketini etkileyecek kritik bir altyapı projesidir.

TAPI projesi İslam Kalkınma Bankası (IsDB) tarafından finanse edilir ve herhangi bir büyük yatırım bankasında olduğu gibi, ihale sürecine girmek için teknik şartlar çok katıdır. RİNA, 2018 yılında tamamlanan Türkmenbaşı Uluslararası Limanı'nda devlet kuruluşlarıyla çalıştıktan sonra bölgedeki uzmanlığını gösterme avantajına sahiptir.

TAPI boru hattı Türkmenistan'a önemli ekonomik fayda sağlayacaktır. İnşaatı iki aşamada yapılacak ve 4 yıl içinde tamamlanması bekleniyor. İlk aşama boru hattının kendisi olacak ve ikincisi iki kompresör istasyonunu içerecektir.

Projeyi desteklemek için RİNA'DAN gelen personel seviyeleri, proje programına uygun olarak değişecektir. Herhangi bir zamanda, boru hattının tüm teknik yönleriyle başarılı bir sonuç elde etmek için “Turkmengas” SC ile yaklaşık 50 RINA personeli çalışacaktır.

Kaynak: nCa news bulletin