TAPİ PROJESİNDE İLERLEMELER

25 Kasım 2019

TAPI Pipeline Company Limited Anonim Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Muhammetmurat Amanov, TAPİ projesi hakkında bilgi verdi.
Projenin Afganistan ve Pakistan'daki çevresel etkilerini değerlendirme çalışmaları tamamlanmış ve olumlu sonuçlar alınmıştır. Ayrıca, bu ülkeler bölgesinde toprak, atmosfer ve zemin koşullarının incelenmesi üzerine araştırmalar yapılmıştır. Uluslararası standartların ve finansal kurumların tüm gereklerini dikkate alarak bu çalışmaları yürütmek için 2 binden fazla yerli ve yabancı uzman görev aldı.
Projenin maddi ve teknik yönden desteklenmesi için müteahhitleri seçmek yönündeki uluslararası ihalede son aşamaya gelindi. İhalelere, saygın inşaat şirketleri ve Almanya, Türkiye, İtalya, İspanya, Yunanistan ve diğer ülkelerden petrol ve gaz ekipmanı üreten şirketler katılıyor.
Bununla birlikte, projeye yatırım çekmek amacıyla, Almanya, İtalya, Yunanistan, Rusya, Asya Kalkınma Bankası, İslami Kalkınma Bankası yanı sıra, projeye katılmak isteyen diğer uluslararası kurumlar ve ihracat kredi kuruluşları ile görüşmeler sürdürülmektedir.
Raporları dinledikten sonra Türkmen Lider, sektördeki bazı aksamaları rakamlarla açıklayarak, sektörün üretim ve ihracat potansiyelinin arttırılması için talimatlar verdi. Özellikle karşılıklı çıkara dayaı koşullarda yabancı yatırımcıların çekilmesinin önemine değinildi.
Özellikle, Türkmenpetrol Devlet Kurumu’na, hidrokarbon kaynaklarının aranması, geliştirilmesi ve işlenmesi alanında uluslararası kabul görmüş uluslararası şirketlerle ortaklıklar kurmak amacıyla bu yönde işbirliği için yeni teklifler hazırlama talimatı verildi.
Türkmenistan Devlet Başkanı, özellikle petrol yataklarının aranması ve incelenmesi, yeni petrol ve doğal gaz alanlarının tespit edilmesi yoluyla araştırma yoğunluğunu artırma talimatı verdi.

Kaynak: Atavatan Türkmenistan