TAPİ – TÜM BÖLGE İÇİN BÜYÜK BİR PROJE

23 Mayıs 2019

Pakistan Başbakanı’nın petrolden sorumlu Özel Asistanı Nadim Baber, Türkmenistan-AfganistanPakistan-Hindistan (TAPİ) projesinin tüm bölge için büyük bir proje olduğunu ifade etti.
Baber bu yılın başında Türkmenistan ve Pakistan bu konuda çeşitli belgeler imzaladığını ve yıl sonuna kadar kâğıt üzerindeki konuları tamamlayacaklarını ve belli bir zaman sonrasında boru hattının pratik uygulamasına başlayabileceklerini kaydetti.
Konsorsiyum, TAPI uygulamasının ilk aşamasını 2020'de tamamlamayı umuyor. İkinci aşama - kapasitesini artıracak olan enerji ana hattı boyunca kompresör istasyonlarının inşası öngörülmektedir.
Rus ve Arap şirketleri TAPI'ye katılmaya ilgi gösteriyor.
TAPI'ye ayrılan oturumda, katılımcı ülkelerin finansal yapılarının temsilcileri projenin tanıtımını ve finansman yöntemlerini sundu.
Bilindiği gibi, Türkmenistan 50 trilyon metreküpten fazla doğal gaz rezervi bakımından dördüncü sırada bulunmaktadır. OPEC istatistik bültenlerinde her yıl yayınlanan verilere göre, Türkmenistan doğal gaz üretimi bakımından Avrupa ve BDT’de 3. sırada yer almaktadır.
Kapsadığı alan 4 bin kilometrekareden daha fazla olan Galkynyş doğalgaz sahası bağımsız Gaffney, Cline and Associates denetim şirketinin verilerine göre, gaz rezervleri 21 trilyon metreküptür.
Kaynak: Atavatan Türkmenistan