Taşıma Kurumları Türkmenistan'da Taşımacılık Hizmeti Faaliyetleri

13 Mart 2020

Türkmendemirýollary, Türkmenawtoulaglary, Türkmenhowaýollary ve Türkmendeňizderýaýollary ajansları bu yıl Şubat ayında Türkmenistan Bakanlar Kurulu'na devredildi.

Geçen yılın Ocak ayında, Türkmenistan'ın ulaştırma sektöründe radikal bir reform yapmak ve sektörün entegre yönetimi yoluyla operasyonlarının verimliliğini daha da artırmak için değişiklikler yapıldı.

Aşağıdaki taşıma makamları yeniden adlandırıldı ve ajans statüsü verildi:
* Türkmenistan demiryolu taşımacılığı Bakanlığı-Türkmendemiriollary ajansı;
* Türkmenistan Karayolu Taşımacılığı Bakanlığı-Türkmenawtoulaglary ajansı;
* Türkmenistan deniz ve nehir taşımacılığı Devlet hizmeti-Türkmendeňizderýaýollary Ajansı;
* Türkmenhowaýollary Servisi-Türkmenhowaýollary Ajansı.

Ajansların faaliyetleri
Yolcu ve kargo taşımacılığı hizmetleri sunan Türkmendemirýollary acente, her yıl yaklaşık 6 milyon yolcuya hizmet vermektedir. Yolcu departmanı 5 bin uzman istihdam ediyor.

Demiryolu ajansı, malların demiryolu ile taşınması ile ilgili farklı hizmet türleri sunmaktadır ve Türkmenistan'da bir dizi temsilcilik işletmektedir.

Ajans, Türkmenistan ve BDT, İran, Afganistan, Baltık, Avrupa ve diğer Asya ülkeleri üzerinden ihracat, ithalat ve transit malların taşınması için en düşük demiryolu tarifelerini sunmaktadır. Ajans, malların demiryolu ile taşınması için tarifenin maliyetini hesaplar ve müşterilere kısa sürede hizmet verir.

Türkmenawtoulaglary acente, karayollarında yük ve yolcu taşımacılığı hizmetleri sunmaktadır. Ajans şehir ve şehirlerarası otobüsler sağlar, hem de onları kiralar. Ajans, şehir taksi hizmetlerini de işletmektedir.

Ajans ayrıca farklı boyut ve ağırlıklarda paketlenmiş, perakende ve tehlikeli malların taşınması için hizmet vermektedir. Yük taşımacılığı hizmetleri için yapılan ödemeler, müşterinin isteğine göre saatlik, ton ve kilometre olarak hesaplanır.

Türkmendeňizderýaýollary Ajansı gemilerde mal ve yolcu taşımacılığı için hizmet sunmaktadır. Ajans, ulaşım hizmetleri için tarifeler sunar ve uluslararası rotalardaki faaliyetleri izler.

Türkmenhowaýollary Ajansı, ulusal bir hava taşımacılığı hizmeti sağlayıcısıdır. İşletme uçuşlarının yanı sıra, ajans ayrıca uçak bakım hizmetleri de sunmaktadır.

Havayolu şirketi günlük olarak yurtiçinde 5 binden fazla yolcu taşıyor ve yıllık olarak uluslararası ve iç hatlarda yaklaşık 3 milyon yolcu taşıyor. Havayolu, modern Boeing 737, 757, 777 yolcu uçakları ve Il-76 kargo uçakları işletmektedir.

Kaynak: nCa news bulletin