Total şirketinden, Hazar’ın Türkmen kıyısına büyük ilgi

01 Haziran 2020

27 Mayıs 2020 tarihinde Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı’nda Türkmenistan temsilcileri ile Fransız Total şirketi yetkilileri arasında video konferans eşliğinde bir toplantı gerçekleştirildi. Türkmen tarafı bu toplantıda, Türkmenistan Devlet Başkanı’nın petrolgazdna sorumlu danışmanı Yagşıgeldi Kakayev, Türkmengaz Devlet Kurumu Başkanı Murat Arçayev, Türkmenpetrol Devlet Kurumu Başkanı Güyçgeldi Baygeldiyev ve diğer yetkililer ile temsil edildi.
Fransız Total şirketi ise arama ve üretim konularından sorumlu Başkan Yardımcısı Stefan Michel ile temsil edildi. Görüşmede, Türkmenistan ile Total şirketi arasındaki işbirliği ele alındı. Türkmenistan'ın enerji ve hidrokarbon hammaddeleri alanında büyük bir potansiyele sahip olduğu, bu alanda yabancı yatırımcılar da dahil olmak üzere geniş bir işbirliği politikasının izlendiği ifade edildi.
Bu bağlamda, Dubai’de gerçekleştirilen ve çok sayıda dünyanın dev enerji uzmanlarını bir araya getiren “TAPI - barış ve işbirliğinin doğal gaz boru hattı” konferansı ve Aşkabat’ta düzenli olarak yapılan “Türkmenistan Petrol ve Gazı” Fuarı ve Konferansı’nın önemine değinildi.
Görüşmede, taraflar aynı zamanda Hazar Denizi'nin Türkmen kıyısında enerji bloklarının geliştirilmesini ve bu sektör için jeolojik ve jeofizik bilgiler konusundaki işbirliğine değinildi. Türkmenistan'ın gazkimya endüstrisinin gelişmesine ve yakın gelecekte karşılıklı olarak gaz işleme projelerine yatırım çekilmesine yönelik konuları değerlendirildi.
Aynı zamanda, sektördeki en son teknolojilerin ve dijital sistemlerin tanıtılmasına ve ülkede öncelik verilen kalifiye elemanların eğitimi alanında işbirliğine özel önem verildi.

Kaynak: Atavatan Türkmenistan Haber Bülteni