Türkmen-Alman İş Forumu özel sektöre yaradı

20 Şubat 2019

11-14 Şubat tarihleri arasında Almanya’nın başkenti Berlin’de Türkmenistan-Almanya İş forumu düzenlendi. Almanya’dan 80 civarında şirketin temsilcilerinin katıldığı forum, Türkmenistan özel sektör temsilcileri için de çok verimli oldu. Türkmenistan Sanayiciler ve Girişimciler Birliği’ne üye yerli firmaların pekçoğu bu iş forumunda yer aldı. Türkmen firmaların bu foruma katılmalaro sonucunda yabancı yatırım çekmek, Türkmen firmalarının üslendiği dev projelerde Alman teknolojisinin kullanılmasını sağlamak yönünde önemli adımlar atıldı.
Forum kapsamında Alman işadamlarına Türkmenistan’ın özel sektörünün bugüne kadar kazandığı en büyük proje olan Aşkabat-Türkmenabat otobanı hakkında sinevizyon gösterisi yapıldı. Ayrıca, Türkmen firmaları ulaştırma, lojistik, doğal kaynakların işlenmesi, balıkçılık, hayvancılık, tarım ürünlerinin üretimi konusundaki dev projeleri hakkında Alman iş dünyası temsilcilerine brifing verdiler.
Türkmen-alman iş dünyası temsilcilerinin buluşmasında bir dizi anlaşmalara imza atıldı. Türkmenistan Sanayiciler ve Girişimciler Birliği’nin Rysgal gazetesindeki habere göre, Türkmen otoban kapalı anonim şirketi ile Alman DILO Systems Gmbh, MARINI Group ve BOMAG GmbH şirketleri arasında otoban inşası için yol makinelerinin satın alınmaısna yönelik muhtıraya imza atıldı. Bunun yanı sıra Gazyk özel şirketi ile Edison Technologies arasında kuyulaırn sondajlanması konusunda anlaşma, Biyat şirketi ile Brew Trade GmbH şirketi arasında mersin balıklaırnın suni çoğaltılması için işletmenin kurulmasına yönelik anlaşma, Erden şirketi ile Umax Trade GmbH arasında tarım makinelerin satın alınmasına yönelik anlaşma, Halk Market şirketi ile Diosna ve Miwe Micheal Wenz GmbH şirketleri arasında unlu mamullerin üretimi konusunda ekipman satın alınmasına yönelik anlaşmalara imza atıldı.
9
Ayrıca, Bir Dünya firması ilgili şirketler ile polipropilen ve polietilen ambalajlarıın Almanya ve diğer Avrupa Birliği ülkelerin ihracatı konusunda bir anlaşma sağlandı. Türkmen firmalar ile Alman şirketlerin arasında hindi yetiştirilmesi konusunda anlaşmalara imza atıldı.
Sucuk, salam üreten Bereketli firması ile İndasa Gewürzwerke GbmH arasında salam üretimind ekullanılan baharat satın alınmasına ve sosis, et ve çay üretim üniteleri için 1,2 milyon dolar tutarında yer döşemelerinin satın alınmasına yönelik Alman şirketleri ile anlaşmalar sağlandı.

Kaynak: Atavatan Türkmenistan Haber Bülteni